Afbeelding
Owner

Vorig jaar 6,3% meer boetes in Utrecht voor rijden onder invloed

Nieuws

REGIO > Met een slok te veel op achter het stuur kruipen? Levensgevaarlijk én verboden. Toch gingen vorig jaar veel weggebruikers in de provincie Utrecht de mist in. In 2023 heeft de politie namelijk ruim 3.100 weggebruikers van de Utrechtse wegen geplukt en beboet voor rijden onder invloed. Dit is een stijging van 6,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente Politiecijfers.

Veel meer bekeuringen 

In de provincie Utrecht werden vorig jaar 3.134 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dit zijn 187 bekeuringen meer dan in 2022, een stijging van 6,3%. Het gaat om weggebruikers die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag.

“Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.  

Op gemeenteniveau vond vooral een sterke stijging plaats in de gemeente Utrecht (+133), Nieuwegein (+59) en Woerden (+36). In negen Utrechtse gemeenten werden in 2023 juist minder bekeuringen uitgedeeld dan een jaar eerder. Met name in Amersfoort (-123) werden vorig jaar veel minder mensen betrapt op rijden onder invloed.

Renswoude koploper

In alle Utrechtse gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 10.000 15-plussers gaat het om gemiddeld 27,1 proces-verbalen, al zijn er grote lokale verschillen. Zo zijn in Renswoude naar verhouding veel meer bestuurders betrapt. In deze gemeente gaat het zelfs om 41,9 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. De vijf Utrechtse gemeenten waar relatief de meeste mensen worden beboet:

  1. Renswoude: 41,9 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  2. Baarn: 40,3 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  3. Stichtse Vecht: 39,7 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
  4. Woerden: 39,1 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ou der
  5. Bunnik: 37,4 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder

In Wijk bij Duurstede werden - naar verhouding - de minste verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen: 10,4 per 10.000 15-plussers. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2024 

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws