Afbeelding

Beschilderde groepsschuilplaats brengt waterlinie tot leven

Nieuws

REGIO > Gedeputeerde Rob van Muilekom, Jelka Both, hoofd Staatsbosbeheer en Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing onthulden deze week een beschildering van de Verfdokter op een  groepsschuilplaats van de Hollandse Waterlinies in Noorderpark Ruigenhoek.

Cor Jansen (directeur Utrecht Marketing), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) , Jelka Both (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) en Bea de Buisonjé (bestuurder Waterschap AGV).

De beschildering verbeeldt hoe soldaten de schuilplaats gebruikten tijdens oorlogsdreiging. Rob van Muilekom: ”De beschildering is fantastisch om te zien, je wordt echt even teruggezet in de tijd. Het geeft een goed beeld hoe de soldaten letterlijk schouder aan schouder bescherming zochten in deze groepsschuilplaats. Op deze manier worden de verhalen van de Hollandse Waterlinies zichtbaar. We hebben er weer een icoon bij.”

Verfdokter

De groepsschuilplaats is beschilderd door de Verfdokter, Robert-Jan Brink, in opdracht van de provincie Utrecht. De Verfdokter is bekend van zijn muurschilderingen, waarin hij typisch Utrechtse zaken uitbeeldt als de Domtoren en de Rode Brug. Zijn levensechte schildering op de groepsschuilplaats maakt de Hollandse Waterlinies zichtbaar en beleefbaar voor huidige en toekomstige generaties en is een inspiratiebron voor bezoekers. Dit kunstwerk maakt deze zomer dan ook deel uit van een kunstroute van het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies  externe link.

Ontmoeting met het inundatieveld

Ook werd een beoogd landschapsontwerp vlak bij het Gagelbos ‘Ontmoeting met het inundatieveld’ van HKU-student Myrdinn Veldhuis in de schijnwerpers gezet. Het ontwerp, uitgewerkt in opdracht van waterschap AGV, maakt het vroegere verhaal van water als wapen inzichtelijk in een hedendaags ontwerp. De beide kunstwerken passen goed in de huidige ontwikkelingen rondom Fort de Gagel en dragen bij aan een aantrekkelijke entree naar recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek.

Waterlinie als inspiratiebron

De huidige restauratie en herbestemming met horeca van Fort de Gagel in opdracht van de gemeente Utrecht draagt ook bij aan het beleefbaar maken van de waterlinie. Samen met Fort Ruigenhoek ligt het fort in recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek waar steeds meer te beleven valt, zoals een speelbos, picknickplekken evenementen en wandel- en fietsroutes.

Groepsschuilplaatsen

Er liggen meer dan 600 betonnen groepsschuilplaatsen, type P, in het waterlinielandschap tussen Muiden en de Biesbosch. Ze zijn gebouwd tussen 1939  en 1940 en waren bedoeld om tot twaalf Nederlandse soldaten tijdens de verwachte aanval vanuit Duitsland te laten schuilen. Ze zijn echter nooit voor dit doel gebruikt.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws