* Het kunstwerk van hergebruikt beton in de vorm van een Möbiusring, een zitelement dat kinderen uitnodigt tot spel en educatie. Afbeelding: Maurer United Architects
* Het kunstwerk van hergebruikt beton in de vorm van een Möbiusring, een zitelement dat kinderen uitnodigt tot spel en educatie. Afbeelding: Maurer United Architects

Kunst om op te zitten en om van te leren op speelplein obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Met de nieuwbouw van obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld aan de Passiebloemweg in Leidsche Rijn, ontstaat ruimte voor de aanleg van een groen, gezamenlijk speelplein. Hier verrijst een bijzonder kunstwerk. Ook voor de buurt!

Tussen beide scholen komt een kleiner parkeerterrein. Dat stimuleert ouders hun kind lopend en fietsend naar school te brengen. En deze plek wordt, buiten de haal- en brengtijden van de scholen, gebruikt als extra speelplein. Dit geeft de mogelijkheid om het middengebied in te richten met groen, een wadi en zitplekken voor leerlingen en buurtbewoners.

Kunstenaarscollectief Maurer United maakt een kunstwerk waarop je kunt samen zitten en waarvan je iets kunt leren. Het is een zitsculptuur in de vorm van een Möbiusring, een letterlijk eindeloze bank gemaakt van hergebruikt beton (met olifantengras!). In reliëf worden afbeeldingen van boombladeren aangebracht.

Bij de zitsculptuur hoort een educatief programma over de biodiversiteit in de omgeving; zowel het gebied dichtbij school, als verderop in het Máximapark. Het is bestemd voor scholen en buurtbewoners. Dit kan mensen stimuleren na te denken over wat zij gezamenlijk kunnen doen om onze aarde te behouden. De kunstopdracht is gegeven in het kader van de 1,5% regeling voor beeldende kunst van de gemeente Utrecht, waarbij deel van de bouwsom van publieke gebouwen wordt gebruikt voor kunst. Het budget voor deze kunstopdracht is door de basisscholen obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld beschikbaar gesteld.

Werkzaamheden

Voorjaar 2022 is de nieuwbouw van obs Vleuterweide begonnen, waarschijnlijk in 2023 volgt de bouwstart van Zonnewereld aan de andere zijde van het terrein. De bouwperiode van een school duurt gewoonlijk ruim een jaar. Tijdens de werkzaamheden blijven de leerlingen van obs Vleuterweide lessen volgen in hun huidige schoolgebouw, dat naast de bouwplaats ligt. De aanleg van het gezamenlijke buitenterrein gaat van start nadat team en leerlingen van obs Vleuterweide zijn verhuisd naar hun nieuwe schoolgebouw. Zij verhuizen naar verwachting in het voorjaar van 2023.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws