Zaterdag 21 september 2019

GEMEENTE Ontmoet statushouders in Vleuten-De Meern

VLEUTEN-DE MEERN > Ook in Vleuten-De Meern zijn de laatste maanden statushouders -vluchtelingen met een verblijfsvergunning- komen wonen. Zij moeten hun weg in de wijk vinden en willen graag nieuwe contacten leggen. Bewoners zijn vaak nieuwsgierig naar de nieuwe mensen die in hun straat zijn komen wonen, maar vinden het een grote stap om aan te bellen. Deze groepen kunnen elkaar nu ontmoeten tijdens Nieuwe Buren, iedere twee weken op woensdag in speeltuin de Balije.

Nieuwe Buren wordt georganiseerd door het Buurtteam Jeugd & Gezin en Welzaam. Er is ook contact met een activiteitengroep van de diaconie van drie Protestantse kerken in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. Ook het Taalcafe in Terwijde en andere organisaties zijn betrokken. Sociaal makelaar Janneke van der Meulen van Welzaam: ´soms hoor ik mensen zeggen dat hun nieuwe buren, statushouders, niet eens hebben aangebeld om zich voor te stellen. Ik vertel dan dat het voor hen waarschijnlijk heel spannend is en dat ze nog bezig zijn om hun weg te vinden in Nederland. Als ik dan vraag waarom ze zelf niet aanbellen bij hun nieuwe buren, geven ze aan dat ze het spannend vinden om bij mensen thuis te komen of dat ze vinden dat de eerste stap bij de ander hoort te liggen. Tijdens Nieuwe Buren kunnen statushouders en andere bewoners van de wijk elkaar ontmoeten in Buurtspeeltuin Balije, een warme huiskamer op neutrale grond.’

Tijdens Nieuwe Buren kunnen de kinderen samen spelen en ouders of buurtbewoners elkaar leren kennen. Statushouders kunnen hier hun vragen stellen over de wijk en andere dingen waar ze tegenaan lopen. Dat kan bij buurtbewoners, maar er is ook altijd een professional aanwezig in de speeltuin. Afhankelijk van welke vragen er spelen sluit er een andere organisatie aan. Iedere twee weken is er een specifiek thema, zoals taalvragen of samen eten. 8 november staat in het teken van de Week van de Dialoog ‘Samen Thuis’.

Iedereen die graag kennis wil maken met de nieuwe statushouders in de wijk, of die graag wil helpen om statushouders wegwijs te maken of vragen heeft hoe hiermee om te gaan, is van harte welkom! Nieuwe Buren is iedere woensdag van 15:00-17:00 in buurtspeeltuin de Balije, Augustusweg 30 in Veldhuizen (De Meern). Kent u nieuwe statushouders? Nodig hen dan uit om samen met u naar Nieuwe Buren te komen in de speeltuin.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden