Dinsdag 17 september 2019

GEMEENTE Foto's over integratie vluchtelingen in Stadskantoor

UTRECHT > De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF spant zich al zeventig jaar in voor de integratie van vluchtelingen via studie en werk. Het jubileum is aanleiding voor de tentoonstelling 'Weer toekomst!' in het Stadskantoor. Hier zijn foto's te zien van de voormalig Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat.

In het kader van het 70-jarige bestaan van het UAF, reist hun fototentoonstelling 'Weer toekomst!' langs gemeenten die zich samen met het UAF inspannen voor de toekomstkansen van vluchtelingen. In 2015 ging Utrecht de samenwerking 'Grenzeloos talent' aan met het UAF, om ervoor te zorgen dat vluchtelingen op hun eigen niveau een opleiding kunnen volgen. Zo vergroten zij hun kansen op een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Dankzij deze samenwerking volgen nu ongeveer negentig vluchtelingstudenten een opleiding aan Utrechtse kennisinstellingen.

De tentoonstelling 'Weer Toekomst!' toont foto’s en podcasts van Ahmet Polat, in 2016 Fotograaf des Vaderlands. "Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand", zegt Polat. "Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest."

Unieke waarde

Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF voegt toe: "De foto’s hebben een unieke waarde. Je ziet geen vluchtelingen, maar studenten en professionals. Vluchteling zijn is geen identiteit, maar is onderdeel van je geschiedenis."

De expositie 'Weer toekomst!' kwam tot stand kwam met financiële steun van AMIF - het asiel, migratie en integratiefonds van de Europese Unie -, Janivo Stichting en Hendrik Mullerfonds. Meer informatie via www.uaf.nl/weertoekomst. 'Weer toekomst!' is te zien gedurende de openingstijden van het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht), op de eerste etage, van donderdag 4 tot en met woensdag 31 januari.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden