Maandag 23 september 2019

GEMEENTE Fototentoonstelling De gezichten van in Utrechtse Stadskantoor

Begraafplaats Daelwijck – Foto: André Russcher

UTRECHT > Van maandag 5 tot en met 29 maart a.s. is de tentoonstelling ‘De gezichten van…’ te zien op het Stadskantoor. De expositie laat een prachtig beeld zien van de vier algemene begraafplaatsen in Utrecht: Soestbergen, Kovelswade, Tolsteeg en Daelwijck.

Een plek om een geliefde te gedenken. Een park om in alle rust een wandeling te maken. De vier algemene begraafplaatsen van Utrecht hebben zo veel elementen waar u zich over kunt verwonderen. De gezichten van begraafplaatsen Soestbergen, Kovelswade, Tolsteeg en Daelwijck worden van 5 tot en met 29 maart getoond in de fototentoonstelling op het Stadskantoor. ‘De gezichten van …’ geeft een impressie van wat deze begraafplaatsen te bieden hebben.

Bijzondere begraafplaatsen

Denk je aan een begraafplaats, dan denk je eerst aan een plek om een overledene te begraven. Maar niet iedereen weet wat er nog meer schuilt achter de hekken en bomen van deze plaatsen. Bijvoorbeeld de bijzondere ring van graven, de ‘Ring van Zocher’ op Soestbergen. Of het Islamitische deel op Kovelswade, waar alle graven richting Mekka zijn gericht. En wist u dat er een urnentuin is op Tolsteeg? Dat er op Daelwijck een speciaal kunstwerk is waar bezoekers een briefje kunnen achterlaten voor hun overleden geliefde?

Onbekende parels in de stad

Wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte, Groen, Erfgoed en Monumenten) vergelijkt de begraafplaatsen met andere, beroemde begraafplaatsen zoals Père-Lachaise (Parijs), Arlington (Washington) of de Joodse begraafplaats in Praag. “Velen kennen die begraafplaatsen of hebben die zelfs wel eens bezocht. Maar de begraafplaatsen om de hoek zijn voor veel mensen nog onbekend. En dat is jammer, want er is veel te zien,” zegt Geldof. “Ook de vier algemene begraafplaatsen van Utrecht kennen bijzondere elementen. De speciale details op een steen, maar juist ook de omgeving: de ene begraafplaats is heel bosrijk, terwijl de ander zich kenmerkt door het open en wijdse karakter.”

Utrechtse fotografen

Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee over de vier algemene Utrechtse begraafplaatsen. De tentoonstelling toont foto’s van vier fotografen: Ryan van Leeuwen, Andre Russcher, Robert Oosterbroek en Ad Schippers. De tentoonstelling geeft een glimp van al het moois dat de begraafplaatsen te bieden hebben, waar kunst en natuur elkaar ontmoeten.

Expositie

De fototentoonstelling wordt op woensdag 7 maart om 15.00 uur officieel geopend met een korte rondleiding. De expo is te zien in het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) op de 1e etage, van maandag 5 maart tot en met donderdag 29 maart 2018.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden