Zondag 22 september 2019

GEMEENTE Nationaal Hitteplan van kracht

REGIO > Het Nationaal Hitteplan is in werking gesteld. Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar rond de 30 graden. Ook 's nachts blijft het vaak warm. Het hitteplan wordt afgekondigd als het 4 dagen op rij warmer is dan 27 graden.

Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. De hitte kan een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor ouderen, sociaal geïsoleerde mensen, mensen met een chronische aandoening, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Neem daarom maatregelen om problemen als gevolg van de hitte te voorkomen:

voldoende drinken

draag dunne en beschermende kleding

gebruik zonnebrandcrème

zoek de schaduw op

probeer lichamelijke inspanning 's middags te beperken

houd de woning koel

let extra op zorgbehoevenden

Gezondheidseffecten aanhoudende hitte

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan resulteren in algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen als gevolg van de hitte klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Het RIVM waarschuwt ook dat de komende dagen de uv-straling van de zon de komende dagen hoog is. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Vragen?

Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met het team Milieu en Gezondheid van GGD regio Utrecht.

Bij gezondheidsklachten neemt u direct contact op met de huisarts

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden