Woensdag 13 november 2019

GEMEENTE Opening Monument voor de veel te vroeg geboren kinderen

UTRECHT > Op 20 december 2018 is op begraafplaats Kovelswade, in een intieme besloten ceremonie, een monument op het kinderhof in gebruik genomen.

Op het monument gaven ouderparen de naam van hun veel te vroeg geboren kind een plek. Zij werden in de afgelopen anderhalf jaar begraven, op een speciaal voor hen gemaakte plek, op de begraafplaats. Het betreft kindjes die zijn geboren na een zwangerschap korter dan 24 weken.

Bedrijfsleider begraafplaatsen Tanja Medema vertelt: ‘‘Op Kovelswade hebben we naar aanleiding van de vraag van de ouders van Lily in juni 2017 een speciale plek gecreëerd om veel te vroeg geboren kindjes te begraven. Deze worden niet begraven in een klassiek graf maar teruggegeven aan de aarde. Op het vak staan geraniums die alle grafjes bedekken. De begrafenis hoeft zo niet veel te kosten, en er zijn ook geen grafkosten. Wij hopen dat we nu ouders bij wie dit past, een beetje kunnen helpen bij het verdriet om het verlies van hun kindje. Het monument en de plek is voor iedereen te bezoeken. Ik hoop dat ook anderen troost vinden voor hun verdriet om een misschien al heel lang geleden geboren en verloren kindje.’

In samenwerking met vijf ouderparen, Steenhouwerij Jansen en kunstenares Ann Derkx kwam het monument op Kovelswade tot stand.

Ter gelegenheid van de opening schreef Herman van Tongerloo drie liedjes, die voor iedereen te beluisteren zijn via links op de website www.utrecht.nl/veeltevroeggeboren.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden