Afbeelding

Boekpresentatie 550 jaar Broederschap

Nieuws

VLEUTEN > Het begon allemaal met een idee, een glossy rondom de R.K. Broederschap van Vleuten, en eindigde in een volledig boek waarin de geschiedenis van 550 jaar staat beschreven.

 Afgelopen zaterdag is het boek gepresenteerd aan de broeders en daarmee zijn de festiviteiten rondom het 550-jarig bestaan afgesloten. In zijn openingswoord refereerde procurator Henny Smorenburg aan alle projecten die de afgelopen twee jaar verwezenlijkt zijn. “We hebben heel hard gewerkt om met elkaar iets moois neer te zetten en de Broederschap voor altijd zichtbaar te maken in Vleuten. Het is bijzonder om te zien dat een paar ideeën steeds groter en mooier werden.’ Als herinnering ontvingen de broeders een fotoboek met daarin een overzicht in beelden van de afgelopen twee jaar, een mooi aandenken. Het boek werd door Annet en Arne van Rooijen aan de procurator overhandigd. 

Zij deden dat namens Drukkerij van Rooijen die het boek heeft vormgegeven en gedrukt. Uiteraard was er voor alle aanwezigen een exemplaar. Het boek is een coproductie. De geschiedenis is beschreven door Janjaap Luijt, bekend van het boek ‘Van Vicus tot Vinex’, die hiervoor de archieven indook. De historische kaderteksten zijn geschreven door Arthur van der Leij en Ursula van Duin nam verschillende interviews met de broeders af. Verder staan er artikelen in van Idelette Otten, Martin Los, Ko van Eijk, Lucas Meijs, Henny Smorenburg en Albert de Groot. De beeldredactie en fotografie zijn gedaan door Frouke Ringenoldus en de eindredactie door Jos Moerkamp. In het boek wordt niet alleen naar de afgelopen 550 jaar gekeken maar ook naar de toekomst. Wat zijn de plannen van de Broederschap op het gebied van het ondersteunen van de goede doelen en hoe gaan ze daar in de toekomst mee om. Professor Lucas Meijs beschrijft de ‘typische Nederlandse traditie’ als het gaat om vrijwilligerswerk en goede doelen. In de verschillende interviews vertellen de broeders hoe ze de toekomst voor zich zien. Iets wat steeds minder makkelijk wordt is het vinden van een nieuwe broeder, vertelt Henny. 

Er zijn drie voorwaarden om gevraagd te worden als broeder: je moet geboren en getogen zijn in Vleuten-Haarzuilens, lid zijn van de katholieke kerk en sociaal verbonden en betrokken zijn bij het dorp. En dat is best een uitdaging, maar gelukkig lukt het nog steeds en zaterdag werd tijdens de bijeenkomst rond de boekpresentatie Joost Oorschot (46) als nieuwe én jongste broeder aan de andere broeders voorgesteld. U in de Wijk was aanwezig om ook deze bijeenkomst van de Broederschap weer vast te leggen. Het verslag is te zien op zaterdag 7 mei aanstaande. Net als de andere afleveringen komt ook deze weer op de website van de Broederschap te staan.

 Het boek is te koop voor € 17,50 bij de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens, bij boekhandel Kees in Vleuterweide-Terwijde-de Meern en bij DA Drogisterij & Parfumerie Martijn. En daarmee zijn de activiteiten rondom de verjaardag afgerond kunnen de broeders trots terugkijken op een mooi jubileum. Wilt u op de hoogte blijven, meer weten of de fietstocht rijden, neem dan een kijkje op de website www.broederschapvleuten.nl of op de facebookpagina www.facebook.com/debroederschap.vleuten.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws