Afbeelding

Stichtse Vecht op zoek naar nieuwe opvangplekken voor Oekraïners

Nieuws

STICHTSE VECHT > De gemeente is op zoek naar nieuwe huisvesting voor de ontheemden uit de Oekraïne.

Een aantal van de huidige locaties is binnenkort niet meer beschikbaar. In een brief aan de gemeenteraad wordt uitgelegd dat de gemeente geen ruimte meer heeft voor extra opvang.

In de gemeente Stichtse Vecht wonen per 20 december 291 Oekraïense ontheemden. Daarvan verblijven 205 mensen in de gemeentelijke opvanglocaties. De gemeentelijke opvang in Stichtse Vecht is volledig benut. De termijn voor gebruik van de opvanglocaties is eindig. Deze lopen, met uitzondering van de Binnenweg in Loenersloot, allemaal in de loop van het nieuwe jaar af. Bij de meeste locaties zijn er opties om te verlengen. De grootste opvanglocatie is Planetenbaan 16 in Maarssenbroek. Deze locatie staat op de nominatie om in de tweede helft van 2023 gesloopt te worden. Er wordt naarstig gezocht naar andere opvangmogelijkheden.

In het lopende schooljaar zullen de Oekraïense kinderen nog naar een taalklas gaan. Daarna kunnen ze waarschijnlijk instromen in het reguliere onderwijs. De problemen met leerlingenvervoer raken ook deze groep. We onderzoeken in hoeverre we de speciale regeling die we nu toepassen, nog nodig is.

Veel Oekraïners hebben al werk gevonden. Helaas is dat lang niet altijd werk dat aansluit bij hun opleiding en werkervaring. Voor Oekraïners die goed Engels en/of Nederlands spreken, is er een mogelijkheid om hulp te krijgen bij het vinden van een baan op hun eigen niveau. Daarover komt voorlichting met onder andere een ‘werkevent’ voor wie langer in Nederland blijft. De gemeente voorziet in verdere begeleiding door een werkconsulent. Ook mogen Oekraïners vrijwilligerswerk verrichten. Een aantal van hen helpt bijvoorbeeld met werkzaamheden op de gemeentelijke opvang, zoals schoonmaak en andere klusjes en vertaalwerk. Daardoor kan op de opvanglocaties worden bespaard op de kosten.

Welzijn Stichtse Vecht organiseert twee keer per week een spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen uit de gemeente Stichtse Vecht. Zowel Oekraïense vluchtelingen als gastgezinnen kunnen terecht met vragen op het spreekuur. Sinds kort is er ook een spreekuur in de avond zodat ook mensen die werken de gelegenheid hebben om hun vragen te stellen.

Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws