Opening in Broederschapshuisjes. Vanaf links: Gilbert, Evalien, Annemiek, Harrie, Eelco, Kees en voorzitter Hist Ver Gerda Oskam.
Opening in Broederschapshuisjes. Vanaf links: Gilbert, Evalien, Annemiek, Harrie, Eelco, Kees en voorzitter Hist Ver Gerda Oskam.

Van Vinexpionier naar Leidsche Rijner

Nieuws

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Ook het slaan van de 1e paal nieuwbouw toont de binding met historie van Leidsche Rijn: met een houten installatie slaat een groepje mannen in witte helmen, overalls en laarzen met handkracht op de paalkop. Video bij de opening van expo 25 jaar Leidsche Rijn, zaterdag j.l. in de oude armenhuisjes van De Broederschap in Vleuten door de historische vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn.

De oorsprong van Leidsche Rijn komt in beeld en woord in expositie. Juist door de bouw van een nieuwe gemeenschap wordt 100 jaar glastuinbouw geschiedenis, juist dan komt de Romeinse bezetting letterlijk naar boven in de rijke archeologie. Stedenbouwkundige Riek Bakker gaf in haar masterplan de Vinex (Vierde Rijksnota Ruimtelijke ordening Extra) locatie in 87 scherven, buurten, in ‘samenspraak’ met allerlei partijen de kans om te groeien tot een gemeenschap, die de aanvankelijke scepsis overwon en nu waardering oogst. Wethouder LR Eelco Eerenberg vertelt, dat hij na zijn aanstelling op zoom uitleg van bewoners kreeg: Wat is Leidsche Rijn? ‘Het is de wijk, die Utrecht compleet maakt. Nieuwe verhalen geeft. Van 15.000 naar 100.000 inwoners. Er komen nu bussen met schoolkinderen uit Tuinwijk naar Castellum Hoge Woerd. ‘ik ga naar het centrum’ is een ander verhaal, nu. Maar Leidsche Rijn is nog niet af!’

Expo-samensteller/bewoner Evalien van t Veen trof veel verhalen aan in archieven, bij oude en nieuwe bewoners, bij werkers aan de realisatie van wijken. ‘Van modderen in huizen en noodwinkels in het zand tot genieten van veel voorzieningen en afwisselende omgeving. Van tuindersdorpen naar stadsdeel met nieuwbouw in dorpsstijl. Van Vinexpionier naar Leidsche Rijner. Eerenberg noemt LR ook als voorbeeld voor de stedenbouw elders in het land. Hij krijgt prompt van de aanwezige oud-wethouders LR de vraag om Riek Bakker te eren met de Utrechtse Stadspenning.

Onthulling paneel door Evalien en Eelco als opening expo

Deze wethouders noemt een boeiend scala aan meest inspirerende plaats in LR. Eerste wethouder Annemiek Rijckenberg (tot 2000) roemt het Ab Harrewijnplein en t Groene Sticht als bijzondere woon- en werkgemeenschap, dat gehandicapten kansen biedt. Harrie Bos (2011) komt uiteindelijk tot de pergola in het Máximapark als uniek en bijzonder als compromis tussen gemeente en landschapsontwerper Adriaan Geuze. De Vlindertuin uit hetzelfde park is voor Gilbert Isabella (2014) dé plek. ‘Door bewoners tot stand gekomen met ontwerper Piet Oudolf.’ Het dóórzetten van de bouw van Leidsche Rijn Centrum uit de bouwcrisis na 2010 noemt hij zijn hoogtepunt. Als burgemeester van Houten roemt hij de Leidsche Rijners als inspiratiebron voor bewonersparticipatie daar. Het Brusselplein ziet Kees Geldof (2018) als groot succes. Eerenberg noemt het Berlijnplein als ‘toegankelijke cultuurhuiskamer’ van Leidsche Rijn. Zie nieuwsbrief Historische Vereniging.

Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws