Buitenplaats Vechtoever
Buitenplaats Vechtoever Provincie Utrecht

6,9 miljoen euro voor restauratie van 20 rijksmonumenten, ook voor buitenplaats Vechtoever en kasteel Nijenrode

Nieuws

REGIO >  Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 6,9 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo worden onder andere Het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede gerestaureerd.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik ben erg blij dat we dit jaar alle 20 projectaanvragen hebben kunnen honoreren uit het fonds Erfgoedparels. Ik vind het belangrijk dat de rijksmonumenten in goede staat blijven, dat ze worden behouden voor de toekomst en dat iedereen ervan kan genieten”.

Het geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 20 gehonoreerde projecten: Buitenplaats Vechtoever (Stichtse Vecht), Polderhuis Jaarsveld (Lopik), Kasteel Rijnhuizen (Nieuwegein), Landgoed Oud Zandbergen (Zeist), park en rozentuin Rhijnestein (Wijk bij Duurstede), Hoofdhuis en Moestuinobjecten buitenplaats Vollenhoven (De Bilt), Koetshuis bij kasteel Nijenrode (Breukelen).

Uit de overige monumentcategorieën het Eemklooster (Amersfoort), Domtoren (Utrecht), Oude Stadhuis (Wijk bij Duurstede), Hervormde Kerk (Benschop), Refectiehuis Maria van Pallaes (Utrecht), Gevangenis Wolvenplein (Utrecht), De Tulpenburgh (Utrecht), De Inktpot (Utrecht), Domkerk (Utrecht), Bijbelschool de Wittenberg (Zeist), Kasteel Sterkenburg (Driebergen), en Mariënweerd (Amersfoort).

Hoofdgebouw Buitenplaats Vechtoever, Maarssen

Landgoed Vechtoever ligt pal aan de rivier de Vecht. Het onderkelderde landhuis is met de voorgevel naar de dijk gericht. Behalve het landhuis staan op het terrein verschillende bijgebouwen. De oorsprong van Landgoed Vechtoever ligt in de eerdere hofstede Den Oever. Mogelijk werd deze na 1739 vernieuwd door Jacob Machado en kreeg de naam Vechtoever. In 1848 is de sterk vervallen buitenplaats gemoderniseerd. Rond 1884 zijn aan de zijgevels erkers gebouwd. In het huis zijn nog stucplafonds met Lodewijk XV- en XVI-ornamenten te zien. Het restauratieplan richt zich op het herstel van de buitenkant van het gebouw en historische elementen als lambriseringsplafonds en schilderingen. Daarnaast worden diverse duurzaamheidsmaatregelen getroffen.


Provincie Utrecht

Koetshuis kasteel Nijenrode, Breukelen 

Buitenplaats Nijenrode heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben onder meer plaatsgevonden in de 17de eeuw. Vanaf 1907 was de buitenplaats eigendom van Michiel Onnes. Hij liet het kasteel herstellen naar een 17de -eeuwse situatie. Nu zetelt Nyenrode Business Universiteit in het kasteel. Er wordt subsidie gevraagd voor de restauratie van de noordzijde van het koetshuis. Het koetshuis is in 1916 gebouwd naar ontwerp van architect Van Heeswijk. Het is opgetrokken in Neo-Renaissancestijl. De binnenplaats ligt centraal met rechts de stallen en links de ruimte voor installaties. Aan de achterzijde ligt de koetsenzaal met drie dubbele toegangsdeuren. De restauratie bestaat uit gevel- en dakwerkzaamheden.

Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws