Afbeelding
Gemeente Utrecht

Campagne huurrechten voor Utrechtse studenten

Nieuws

UTRECHT > Vandaag start de campagne ‘Normale huur’ om aandacht te vragen voor huurrechten onder Utrechtse studenten tussen 18 en 30 jaar. Ook wijst de campagne hen op de gratis hulp van het Huurteam Utrecht. Dit team geeft juridisch advies en helpt bij het oplossen van huurproblemen, zoals een hoge huurprijs, weinig onderhoud of onredelijke servicekosten.

Dennis de Vries, wethouder Wonen en Volkshuisvesting: “Utrecht is een studentenstad, en veel studenten wonen hier ook. Het is belangrijk dat zij weten welke rechten zij als huurder hebben én waar ze naartoe kunnen als het fout gaat. Ons doel is dat alle Utrechtse studentenkamers en -woningen betaalbaar, goed onderhouden en veilig zijn. Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. Daarom ben ik zo blij met de campagne ‘Normale huur’, die studenten bewust maakt van hun huurrechten en wijst op ons Huurteam.”

Huurmisstanden

In 2022 deed het Huurteam, dat werkt in opdracht van de gemeente, 715 controles bij Utrechtse huurders. In 646 gevallen waren er misstanden. Door het tekort aan woningen zijn huurders vaak blij met een plek om te wonen en stellen zij weinig eisen aan de kwaliteit van de woonruimte. Ook weten huurders niet altijd welke rechten zij hebben.

De campagne

De campagne Normale huur richt zich op studenten, omdat onder deze groep de problemen het grootst zijn. Via social media worden studenten gewezen op de website normalehuur.nl. Hier vinden zij een huurprijschecker, ervaringsverhalen van andere studenten, informatie over huurrechten en de beschikbare hulp. De onderwerpen van de campagne zijn gebaseerd op de meest voorkomende huurproblemen, namelijk huurprijs, privacy, onderhoud, huurcontract en servicekosten. De campagne is een initiatief van de gemeente Utrecht, studentenorganisatie Vidius en het Huurteam Utrecht.

Landelijke regels voor goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 zijn er landelijke regels voor goed verhuurderschap. De regels gaan over het tegengaan van discriminatie en intimidatie, te hoge borg voor woonruimte, onredelijke servicekosten en de informatieplicht van verhuurders aan huurders. Gemeenten kunnen handhaven op deze regels, zodat misstanden op de huurmarkt worden aangepakt. Lees meer over de landelijke regels.

Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws