Zaterdag 21 september 2019

LEZERSNIEUWS Basisschool de Notenbalk met Jeelo-projectonderwijs

HARMELEN > Als eerste school in de regio Woerden en Leidsche Rijn bieden wij Jeelo-projectonderwijs. Leerlingen leren niet meer in de traditionele vakken, maar werken in maatschappelijk georiënteerde projecten aan een eindproduct. Ze benutten elkaars talenten en ontwikkelen hun vaardigheden.

Jeelo staat voor ‘Je eigen leeromgeving’ en gaat uit van drie pijlers: samen leven, samen werken en zelfstandig leren. Kinderen werken gedurende een project individueel en in groepjes. Leerkracht en Jeelo-coördinator Sandra Kempen: “We halen de samenleving de school binnen door deskundigen uit te nodigen om in de groepen te vertellen over het onderwerp. Regelmatig zijn dit ouders van onze school. Heel mooi om deze betrokkenheid te ervaren”.

Vaardigheden als samenwerken, kritisch denken, communiceren, creativiteit en probleemoplossend vermogen zijn belangrijk voor de jeugd van nu. “Door samenhang in de leerstof aan te brengen en de maatschappij bij het leren te betrekken, zijn de kinderen beter voorbereid op hun toekomst”, legt leerkracht en Jeelo-coördinator Agnes van den Brekel uit.

Leerdoelen maken we steeds meer inzichtelijk, zodat leerlingen een eigen leerroute kunnen uitstippelen. Van den Brekel: “Kinderen zijn gemotiveerder als ze weten aan welke doelen ze werken. Door hen te coachen bij het behalen van die doelen krijgen ze meer grip op hun ontwikkeling”.

Inrichten eigen omgeving

Donderdag 21 februari is de afsluiting van ons tweede Jeelo Project ‘Inrichten van je eigen omgeving’.

Het doel van het project is dat leerlingen leren dat bij het inrichten van een dorp of een stad er rekening gehouden moet worden met veel verschillende groepen mensen. Ze leren ook dat we samen verantwoordelijk zijn en dat iedereen een bijdrage kan leveren.

Het enthousiasme in de groepen is volop aanwezig. Iedereen leert: door het afval prikken rondom de school, het uitwerken van een eigen wijk of het bezoek van burgemeester Molkenboer.

Kempen: “Wij zijn ervan overtuigd dat met ons projectonderwijs de leerlingen maximaal uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen. Het past ook helemaal bij de nieuwe slogan van onze school: ‘Iedereen Uniek, Samen Sterk!”.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden