Zondag 15 september 2019

LEZERSNIEUWS Bijzondere dieren rondom Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN > In de omgeving Utrecht en Leidsche Rijn is veel aandacht voor het behoud van natuur. In Leidsche Rijn en omgeving zijn veel mooie en unieke stadsparken en natuurgebieden te vinden met bijzondere dieren, planten en bomen. Afgelopen week werd al bericht over de bever die door de boswachter van Natuurmonumenten is gespot rondom de Haarrijnse Plas. Eerder werd tot grote verbazing van velen ook al een bever op het Landgoed Haarzuilens gezien, wat een drukbezocht recreatiegebied is dicht bij de stad, maar met veel ruimte voor natuur. Het feit dat de bever zich daar heeft gevestigd is een teken dat het goed gaat met dit dier. En dat terwijl de natuur in de provincie Utrecht vaak wordt doorsneden door snelwegen, spoorlijnen, kanalen en andere menselijke barrières wat de verspreiding van dieren belemmert.

De groei van het wegennet heeft natuurlijk een negatieve invloed op de natuur. Gelukkig zien we de laatste jaren dat de traditionele economie aan het veranderen is wat misschien wel positieve veranderingen in onze infrastructuur mogelijk gaat maken. De overstap naar schone energie bijvoorbeeld en naar elektrische vervoersmiddelen hebben een positief effect op de natuur. Het zogenaamde nieuwe werken of flexibele werken heeft ook een positieve invloed op het milieu en het natuurbehoud in de zin dat er minder behoefte is aan meer of bredere wegen omdat er niet meer (altijd) op kantoor gewerkt hoeft te worden. Voor een toenemend aantal beroepen is een kantoor überhaupt niet meer nodig en kan altijd vanuit huis of een andere plek worden gewerkt, denk aan vloggers zoals Monica Geuze, professionele gamers zoals de pokerspeler Lex Veldhuis, influencers zoals Enzo Knol, maar ook copywriters, vertalers, webdesigners, etc. Allemaal minder conventionele beroepen die exponentieel groeien over de afgelopen jaren en die geen dagelijks gebruik maken van hun auto of het wegennet. Indirect is dit een positieve tendens voor het behoud van de natuur en dieren.

De slechtvalk

Een ander dier waar het de laatste jaren ook weer wat beter mee gaat is de slechtvalk. Dit is een groot soort valk met een spanwijdte van meer dan een meter. Met een snelheid van rond de tweehonderd kilometer per uur duikt deze roofvogel naar beneden om z’n prooi te vangen. In het provinciehuis op de Archimedeslaan in Utrecht is een heel bijzondere nestkast gemaakt voor deze slechtvalken. Er is namelijk een camera in de kast geplaats waardoor te zien is hoe de valk kuikens krijgt!

De steenuil

In het Maximapark in Leidsche Rijn zijn nestkasten voor een andere bekende uit de Nederlandse natuur: de steenuil. Een aantal steenuilen maakt al gebruik van het park, maar met deze uilenkasten probeert de gemeente meer nieuwe nestplekken te creëren en de groei te stimuleren. Steenuilen zijn kleine uilen, net iets groter dan een merel, maar met een dikker verenkleed. Ze zijn overwegend bruin met witte streepjes en hebben grote fel gelen ogen. Ze leven het liefst in een kleinschalig agrarisch landschap, waardoor het maximapark zeer geschikt is. De steenuil nestelt graag in de holtes van de wilgen uit het maximapark en laat zich op zonnige dagen ook wel eens overdag zien.

De spreeuw

In het najaar is het de beste tijd om de spreeuwen te zien in de omgeving Utrecht. Enorme spreeuwenwolken verplaatsen zich pijlsnel en synchronisch door de lucht. Een groot aantal van deze spreeuwen hebben in Nederland gebroed en trekken in het najaar samen met hun jongen weg om de winter in landen zoals Engeland door te brengen. Spreeuwen uit Scandinavische landen en Oost-Europa trekken in die periode juist naar ons land toe op zoek naar een zachtere winter en zwerven in kleine groepjes over de dorpen en het platteland. Al die kleine groepjes spreeuwen zoeken elkaar gedurende de dag op en vormen steeds grotere groepen totdat ze met honderden tegelijk door de lucht razen en toeren, een waar spektakel voor het oog. Als de nacht valt overnachten ze samen totdat het weer ochtend wordt en ze weer in kleinere groepen over het land vliegen.

Nederland heeft een grote variëteit aan natuur en trekt veel vogels aan. Sommigen zijn regelmatig in de achtertuin te zien, anderen verschuilen zich en zoeken rustigere plekken. Hoe meer we over de vogels weten hoe beter we hun leefomgeving kunnen respecteren en zelfs verbeteren om onze rijke vogelpopulatie te behouden.

Foto Bosuil van Pixaby
Foto Spreeuwen van Wikimedia, CC Ecomare/Salko de Wolf, BY-SA 4.0

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden