Woensdag 13 november 2019

LEZERSNIEUWS Moeder en dochter schrijven samen Het Offer en Grip

LEIDSCHE RIJN > Eva Schenk, woonachtig in Leidsche Rijn heeft samen met haar moeder Haike Germann een spiegelboek geschreven. Het Offer en Grip vertellen hun hartverscheurende en inspirerende levensverhalen.

Anne verlaat haar kinderen in Frankrijk en keert terug naar Nederland. Nora houdt zich sterk, maar achter dit onverschillige masker leeft een kwetsbaar meisje dat zich geen raad weet met de situatie. De band met haar vader en broer is slecht en ze mist haar moeder. Ze verliest zich wanhopig in een wereld van depressie, zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Ze kan niet begrijpen waarom haar moeder hen heeft verlaten en verbreekt het contact.

Anne voelt zich geamputeerd. Ze worstelt met schuldgevoelens en kan zichzelf niet vergeven. Maar ze weet ook dat het niet langer ging in Frankrijk. Ze was depressief, had geen werk en zat financieel aan de grond.

In therapie gaat Anne op zoek naar zichzelf en naar de oorzaak van haar angsten en depressies. Ze realiseert zich de impact van het thema dat al generaties lang in de familie speelt: alles achterlaten en opnieuw beginnen.

Armoede nestelt zich in het leven van Nora en haar vader. Haar broer is teruggegaan naar Nederland en Nora besluit hem te volgen. Hiervoor moet zij haar vader, vriend en vriendinnen achterlaten in het land waar haar hart ligt. Ze gaat bij haar moeder wonen die therapeut is geworden, maar heeft moeite om haar te vertrouwen. Ze besluit een behandeling te volgen binnen de GGZ. Anne is bang haar dochter nog een keer te verliezen als Nora wordt opgenomen in een kliniek omdat zij het leven niet meer ziet zitten.

Zullen Anne en Nora in staat zijn hun band weer te herstellen?

Haike Germann en haar dochter Eva Schenk beschrijven in ‘Het Offer’ en ‘Grip’, los van elkaar, hun eigen ervaringen. Deze op waarheid gebaseerde romans zijn onder één kaft, als spiegelboek, uitgegeven. De lezer hoeft het boek alleen maar om te draaien om zich in te leven in de andere kant van het verhaal. Hierdoor vervagen de grenzen tussen slachtoffer en dader en krijgt de lezer begrip voor beide vrouwen. Haike en Eva nemen je mee in twee totaal verschillende levens, die op sommige punten onvermijdelijk samenkomen.

Hun missies:

De band tussen ouders en kinderen staat vaak bol van angst, boosheid, verdriet en schuldgevoelens. Haike en Eva willen ouders en kinderen die een moeizaam of zelfs geen contact hebben, motiveren om de pijn te verwerken en begrip voor elkaar te krijgen waardoor de band kan herstellen.

Het taboe op psychische kwetsbaarheid is nog heel groot. Veel mensen durven hier niet over te praten. Met hun boek willen zij een bijdrage leveren aan het doorbreken van dit taboe.

Zij willen ook graag het taboe bespreekbaar maken op moeders die hun kinderen verlaten.

Zij hopen dat het lezen van 'Grip' en 'Het Offer' helend zal zijn voor veel mensen want als de pijn voorbij is, blijft de liefde over.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden