Zondag 20 oktober 2019

LEZERSNIEUWS Inspiratieavond groene watervriendelijke tuin

LEIDSCHE RIJN > Maandag 13 mei om 20 uur organiseert het IVN Natuureducatie (afd. Vecht & Plassengebied) in samenwerking met de wateradviseur en stadsecoloog van de gemeente een inspiratiebijeenkomst voor groene watervriendelijke tuinen. Toegang is gratis. Locatie: Hof ’t Spoor, Operettelaan 629 Utrecht (Terwijde Leidsche Rijn). Aanmelden via secretariaat@ivnvechtplassen.org.

Waarom belangrijk voor mens en natuur?

In een tuin met allemaal stenen kan het regenwater niet de grond in zakken naar het grondwater. Bij zware regenval kunnen de putten het water niet aan en krijgen we overlast van rioolwater op straat. Bij extreme warmte en droogte is het in ‘stenen’ tuinen veel heter, want planten verdampen water waardoor het koeler wordt. Afgelopen zomer zijn er vele bomen dood gegaan doordat er te weinig water in de bodem is gekomen.

Mede door de ‘verstening’ van de tuinen (en het gebruik van insecticide) is in de afgelopen 25 jaar 75% van de bijen, vlinders en andere insecten uit ons groen verdwenen. De hommelvlinder is daardoor bv. al uitgestorven. Groene tuinen zorgen voor meer biodiversiteit!

Informatief en interactief

Veel mensen denken: lekker makkelijk, de ‘tuin’ vol met tegels en dan wat potten. Niets is minder waar. Plantpotten, moet je veel water geven, moet je verpotten en gaan vaak dood. De ‘stenen tuin’ is veel warmer en het water kan niet goed weg. Michiel Rijsdijk, wateradviseur van de gemeente Utrecht, legt uit hoe het met de waterhuishouding is gesteld in Utrecht (zie Youtube Waterproof030). Daarna laat stadsecoloog Gitty Korsuize zien wat je allemaal kunt doen voor meer natuur in je tuin. In de tweede helft van de avond gaan we in groepjes uiteen om te kijken hoe je mogelijk je eigen tuin natuurvriendelijker kunt inrichten. We zullen de mogelijkheid van een tuinambassadeurschap bespreken.

Info over Stichting Steenbreek en het IVN

Op de site www.operatiesteenbreek.nl kan je lezen welke groene tuinacties er al in het land plaats vinden. IVN natuurgidsen organiseren voor jong en oud allerlei spannende natuuractiviteiten, cursussen en excursies. Zie hiervoor www.ivn.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden