Dinsdag 22 oktober 2019

LEZERSNIEUWS Met iets kleins kan ik veel betekenen voor een gezin

LEIDSCHE RIJN > Vrijwel iedere ouder zal het erkennen: de tropenjaren met jonge, opgroeiende kinderen zijn niet altijd even makkelijk. Soms wordt het teveel en kan een gezin wat hulp gebruiken. Dan biedt Home-Start uitkomst; via deze organisatie bieden ervaren, getrainde vrijwilligers ondersteuning aan gezinnen. Een zeer welkom steuntje in de rug, zeker in kinderrijke wijken als Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Daar is inmiddels een nijpend tekort aan vrijwilligers ontstaan. “Door er simpelweg te zijn voor ouders kan het gezin na een tijdje weer zelfstandig verder.”

Home-Start is een wetenschappelijk bewezen effectief programma en wordt wereldwijd ingezet. Via Home-Start Utrecht worden jaarlijks 130 gezinnen ondersteund door vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers is Mirjam van Popta (48). De afgelopen 4 jaar heeft zij al diverse gezinnen bijgestaan. “Elk gezin is weer anders,” vertelt ze. “Vaak spelen er verschillende problemen en alles bij elkaar maakt de situatie lastig voor het gezin. Als vrijwilliger hoef je de problemen niet op te lossen. Een luisterend oor bieden is vaak precies waar ouders behoefte aan hebben. In veel gevallen ontbreekt een sociaal netwerk, waardoor ze hun verhaal nergens anders kwijt kunnen.”

Mirjam bezoekt een gezin gedurende een aantal maanden een dagdeel in de week. “Met een minimale inspanning kun je veel betekenen voor iemand. Ik verbaas me er steeds weer over hoe weinig ik eigenlijk hoef te doen: er zijn, interesse tonen, meedenken. Soms zijn er opvoedvragen, soms is wat praktische hulp nodig en help ik met koken. Het belangrijkste is dat het zelfvertrouwen van de ouders groeit zodat ze na een tijdje zelfstandig weer verder kunnen.”

Het vrijwilligerswerk levert ook Mirjam zelf veel op. “Doordat ik deze gezinnen heb leren kennen denk ik minder zwart-wit. Voorheen zou ik misschien een oordeel hebben gehad over de problemen die er zijn; nu zie ik dat het om heel lieve mensen gaat die gewoon pech hebben gehad of verkeerde beslissingen hebben genomen. Ik sta er nu zonder vooroordelen en met compassie in en dat wordt beloond met de lach die je krijgt; ze zijn zo blij dat ik er voor hen ben.”

Ook vrijwilliger worden bij Home-Start Utrecht? Kijk op www.home-start.nl/utrecht/home of neem contact op via info@home-start-utrecht.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden