Maandag 16 september 2019

LEZERSNIEUWS Alweer het 7e Shantyfestival in Vinkeveen

VINKEVEEN > Het is de organisatie van Shanty en zeemanskoor de Turfschippers ook dit jaar weer gelukt om op zaterdag 31 augustus voor het zevende achtereenvolgend jaar het Shantyfestival te laten plaatsvinden.

Uit de vele aanvragen zijn vijf koren geselecteerd die op het Boeiplein in Vinkeveen aan de toeschouwers hun vocale kunsten zullen laten horen.

In diverse talen zal het zeemanslied in al zijn facetten weer vertolkt worden, van droevige tot ondeugend en provocerend, vertolkt door koor en solist en begeleid door muziek uit de diverse instrumenten.

Er zullen ongetwijfeld weer vele liefhebbers van het festival de weg weten te vinden naar het tot concertplein omgetoverde Boeiplein met een groot podium en voldoende zitplaatsen waar de toeschouwers zowel in de open lucht als overdekt een plaatsje kunnen vinden en met een hapje en drankje in de buurt is het aangenaam verblijven.

De start van het festijn is om 12.00 uur tot einde 18.00 uur. Toegang gratis. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar de sporthal in de Boei.

Deelnemers

Zeemanskoor Onder Zeil uit Schagen

Shantykoor De Vlaerdingse Maatjes uit Vlaardingen

Shantykoor De Admiraliteit uit Dordrecht

De Piratenmeiden uit De Ronde Venen

Shanty & zeemanskoor de Turfschippers uit Vinkeveen

Zeemanskoor Onder Zeil is opgericht in 2003 en heeft als thuishaven de gemeente Schagen. Zij bestaan uit een bemanning van een 50-tal zangers en muzikanten afkomstig uit diverse plaatsen uit de Kop van Noord-Holland.

Het koor is samengesteld uit een groep enthousiaste landrotten en oud-varensgezellen. Zij houden van de zee, van schepen en van veel wat daar mee te maken heeft.

Het repertoire van het koor bestaat uit een groot aantal shanty’s en seasongs en diverse andere populaire liederen, die garant staan voor een boeiend optreden.Het koor wordt muzikaal ondersteund door een aantal accordeonisten, een gitarist en een basgitarist. Bij enkele liederen zijn af en toe de mondharmonica, banjo, wasbord, kazoo en djembé te beluisteren.

Shantykoor De Vlaerdingse Maatjes Zij zijn gestart in september 2004. Dit jaar vieren ze hun 15-jarig jubileum. Het koor telt op dit moment een kleine 40 leden, landrotten, maar ook enkele echte zeebonken die in een ver verleden betrokken zijn geweest bij de Vlaardingse haringvisserij en andere beroepstakken in de zeevaart. De muzikale begeleiding bestaat uit 2 gitaren, 2 accordeons een bazouki en een cajun. Sinds de oprichting hebben ze zo’n 470 over het algemeen bruisende optredens mogen verzorgen Die optredens variëren van bruiloften en partijen tot braderieën, buurt- en personeelsfeesten, Shantyfestivals, etc. Ook zijn er 2 Cd’s uitgebracht.

Shantykoor De Admiraliteit is in september 2002 opgericht onder de vlag van thuiszorg de Wielborgh in Dordrecht.

Inmiddels is het een zelfstandige vereniging die bestaat uit ± 50 enthousiaste leden. De begeleidingsgroep bestaat uit 3 accordeons, grote en kleine trom, een Banjo en een gitaar

Door de vele optredens hebben ze een gevarieerd repertoire opgebouwd van shanty’s in het

Engels, Duits en Nederlands. Zij organiseren met veel succes een jaarlijks festival in Dordrecht wat veel publiek trekt. Ook heeft de Admiraliteit een CD uitgebracht.

De Piratenmeiden hebben hun oorsprong uit de `kringen´ van de Turfschippers en komen dan ook uit de gemeente De Ronde Venen. Nu alweer voor het derde jaar zijn ze (duidelijk) aanwezig op het festival. Door hun spontaniteit hebben ze al een schare vaste supporters. Bestaande uit zo’n 20 stoere zeemansvrouwen brengen ze het publiek in vervoering met hun vertolking van het zeemanslied waar onder diverse meezingers en begeleid door de muzikanten van de Turfschippers.

Shanty & zeemanskoor de Turfschippers is opgericht in 2008 en organiseert ook dit jaar weer, mede dankzij de giften van diverse sponsors, het inmiddels zevende shantyfestival. De bezetting van de Turfschippers bestaat inmiddels uit 34 zangers 6 muzikanten, een dirigent en 2 begeleidsters. Alle zangers komen uit de gemeente De Ronde Venen. Er wordt zo’n 20 tot 25 keer per jaar opgetreden. Naast het festival organiseert het koor in februari ook het meezingfestijn in het Turfschipperscafé. Mede door de aparte combo samenstelling is het mogelijk om afwijkende zeemansnummers te zingen die bij andere shantykoren in Nederland meestal niet te horen zijn. De turfschippers willen nog wel graag uitbreiden en zijn op zoek naar een dirigent(e) en enkele zangers.


Programma

11.50 uur Opening Nancy van Rijn Directeur Regiobank Vinkeveen

12.00 - 12.30 uur Shanty & zeemanskoor de Turfschippers

12.40 - 13.10 uur Shantykoor De Vlaedingse Maatjes

13.20 - 13.50 uur Zeemanskoor Onder Zeil

14.00 - 14.30 uur Shantykoor De Admiraliteit

14.40 - 15.10 uur de Piratenmeiden

15.20 - 15.50 uur Shanty & zeemanskoor de Turfschippers

16.00 - 16.30 uur Shantykoor De Vlaedingse Maatjes

16.40 - 17.10 uur Zeemanskoor Onder Zeil

17.20 - 17.50 uur Shantykoor De Admiraliteit

18.00 uur Gezamenlijke afsluiting koren

Toegang gratis

Bij (zeer) slechte weersomstandigheden wordt er uitgeweken naar de sporthal in de Boei.

Voor meer inlichtingen zie: www.deturfschippers.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden