Dinsdag 22 oktober 2019

LEZERSNIEUWS Kunst en kitsch bij de KBO Leidsche Rijn vrijdag 6 september 2019

DE MEERN > Maastrichts Aardewerk is de verzamelnaam voor voorwerpen van porselein en aardewerk, die vanaf ongeveer 1835 op industriële wijze vervaardigd zijn in de Nederlandse stad Maastricht.

Het gaat daarbij om producten van de aardewerkfabrieken van P. Regout/Sphinx, Société Céramique, Mosa en Frederik Regout. In Maastrichts aardewerk is aan de onderzijde de naam van de fabriek gestempeld met inkt, maar soms ook in klei gedrukt: een z.g. blindstempel.

Het begon allemaal aan de Maastrichtse Boschstraat. Daar stichtte Petrus Regout het industriële imperium in 1836 met de productie van aardewerk en porselein. Aanvankelijk was dit onversierd maar vanaf 1840 produceerde men ook bedrukt aardewerk. De meeste modellen en drukdecors werden ingevoerd vanuit Engeland. Om deze reden onderscheidt het vroege Regout-aardewerk zich nauwelijks van het Engelse. Uitzonderingen hierop vormen het handbeschilderde boerenbont. 8

Een groot commercieel succes was het Mosa-decor “Lange Lijs”.

Het serviesgoed met blauw-witte “chinoiseriemotieven” waarvan meer dan 200 verschillende onderdelen zijn gefabriceerd, is tegenwoordig zeer populair bij verzamelaars.

Van 1950-1968 was Edmond Bellefroid esthetisch adviseur en industrieel ontwerper bij de NV Mosa, waar hij zowel serieproducten als unica ontwierp.

De presentatie wordt verzorgd door Wim en Anke Meershoek. Wim en Anke zijn al 38 jaar verzamelaar van dit aardewerk en Wim was als vrijwilliger bestuurslid van de VMA, een vereniging van verzamelaars. Hij is door zijn jarenlange ervaring inmiddels een deskundige taxateur van dit aardwerk. Hij wordt bijgestaan door zijn steun en toeverlaat, zijn vrouw Anke.

Tijdens de presentatie vertelt Wim allerlei wetenswaardigheden over Maastrichts Aardewerk.

Na de pauze is er gelegenheid om uw meegebrachte spulletjes te laten taxeren.

Datum: 6 september 2019

Presentatie: Wim en Anke Meershoek

Locatie: De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern

Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Entree: leden en niet-leden gratis

Zaal open: 13.30 uur

Wie weet, heeft u een bijzondere schat (van aardewerk) in huis. Dat zou toch geweldig zijn!

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden