Vrijdag 18 oktober 2019

LEZERSNIEUWS Open Monumentendag Historische Vereniging met fietsen en museumbezoek

VLEUTEN > Op Open Monumentendag zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur, is het kenniscentrum annex museum van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn, de Broederschapshuisjes, geopend.. Het Rijksmonument De Broederschapshuisjes is onlangs heropend na restauratie en herbergt onder andere schilderijen van lokale kunstenaars waarin de geschiedenis van dit gebied in vogelvlucht verbeeld is. Iedereen is zeer welkom en voor deze bezichtiging hoeft u zich niet op te geven.

Tevens biedt de Historische Vereniging prachtige historische fietstochten aan die door ‘Beleef Leidsche Rijn’ zijn ontwikkeld. Al duizenden jaren hebben er mensen gewoond in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Tijdens de fietstochten kom je langs diverse plekken waar de geschiedenis nog goed zichtbaar is of er alleen nog verhalen resten. Fiets langs plekken waar Romeinen en ridders leefden, maar ook de Rijnoeverbewoners en laatste rozenkwekers. Een fietsroute leidt onder andere langs de monumentale MetaalKathedraal, ooit een kerk en een fabriek, nu een bruisend cultureel centrum waar u zelf uw eigen verhalen over deze historische plek kwijt kunt!

Een gids van de Historische vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn fietst met u door de omgeving en geeft uitleg bij de diverse historische plekken. Het startpunt is bij Broederschapshuisjes in Vleuten. Er zijn verschillende vertrektijden en er kan gekozen worden uit 2 korte en 1 lange route. Geef uw keuze goed aan als u mee wilt. Reserveren gaat via mail aan activiteiten@histvervdmh.nl . Meedoen is kosteloos en op eigen risico.

Route 1 (ca. 8 km) gaat door Vleuten en Haarzuilens.

Route 2 (ca. 12 km) gaat naar het Castellum (met VR-bril bij het Romeins badhuis) en Leidsche Rijn.

Route 3 (ca. 21 km) verbindt beide routes en gaat dus naar het Castellum, Leidsche Rijn, Haarzuilens en Vleuten.

Vertrektijden:

Route 1 (Vleuten/Haarzuilens) om 11:00, 13:00 en eventueel 15:00 uur

Route 2 (Castellum, Leidsche Rijn) om 11:00, 13:00 en eventueel 15:00 uur

Route 3 (hele gebied) om 11:00 uur en eventueel 13:00 uur.

• Er kunnen maximaal 12-14 deelnemers mee per route/vertrektijd.

• Bij minder dan 6 deelnemers gaat de eventuele vertrektijd niet door!

• Vertrekpunt vanaf Torenpleinkerk (i.v.m. fiets parkeren). Wel even aanmelden in de Broederschapshuisjes.

Aanmelden tot 2 dagen van te voren via activiteiten@histvervdmh.nl

O.v.v. naam, welke route (1, 2, 3) en vertrektijd (11:00, 13:00, 15:00 uur) en wel/geen lid Historische Vereniging en telefoonnummer.

Aanmelden op dag zelf kan, maar de groep kan vol zitten.

Wilt u de hele route eens zelf fietsen op een andere dag dan kan dat. Download dan op BeleefLeidscheRijn.nl de hele route van 21 km. https://www.beleefleidscherijn.nl/routes/historische-fietsroute-21-km-lrvhdm/ )

De officiële start is bij NS station Terwijde maar de route kan natuurlijk op elk punt begonnen worden. De route volg je via de straatnamen en tussen haakjes staat steeds de afstandsindicatie. In het rood lees je de namen van de historische plekken en soms een korte uitleg.

Vind je het leuk om de fietsroute met een gids af te leggen en in een paar uur tijd veel te leren over de verschillende periodes (IJzertijd, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Moderne tijd), diverse historische plekken en de mensen die hier lang voor ons geleefd hebben, ga dan eens mee op één van de data waarop er met een gids gefietst wordt. Zijn deze gepland, dan staat dit boven in de routebeschrijving op de website Beleefleidscherijn

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden