Donderdag 19 september 2019

LEZERSNIEUWS Vredesdienst in Breukelen met als thema Vrede verbindt over grenzen

BREUKELEN > Op zondag 22 september zal er om 10.00 uur een oecumenische vredesdienst worden gehouden in de Pauluskerk, Straatweg 37 te Breukelen. Voorgangers zijn ds. Ge Speelman en pastor Jos van Os.

In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede verbindt over grenzen’.

Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere werelden. Polarisatie ligt dan op de loer.

Het doorbreken van scheidingen: dat gebeurt bijvoorbeeld in het naaiproject waar Margreet van Ingen verantwoordelijk voor is. Zij komt in onze dienst daar iets over vertellen, over de ontmoeting van vrouwen met een heel verschillende achtergrond.

En er is angst voor de mensen aan de andere kant van de grens- hun bereidheid tot ontmoeting, hun misschien wel gerechtvaardigde woede. De grens over gaan betekent misschien ook het voeren van lastige gesprekken over gemaakte fouten en verzoening. In de vredesdienst gaan we op zo’n grensontmoeting in de bijbel in: de ontmoeting tussen Jacob en zijn broer Esau, die in het verleden door hem bedrogen is.

Als gasten hebben we bovendien mensen van de kathedraal van Coventry. Zij begonnen na de oorlog een bijzonder vredesproject dat hen in contact bracht met de ‘vijand’: door hun gebedsdiensten voor vrede en verzoening bouwden ze al snel na de oorlog een netwerk op van Duitse en Engelse kerken, voormalige vijanden, die samen staan voor het overgaan naar de grens met de tegenstander. Ze komen in Breukelen een ‘Cross of Nails’ aanbieden. De Pauluskerk heeft sinds september 2015 iedere vrijdagmiddag het gebed voor Vrede en Verzoening volgens de Coventry Litany. Met het brengen van het Cross laat de Community of the Cross of Nails de verbondenheid met Breukelen zien en de partnerband.

Ga met ons de grenzen over, doe ook mee!

In de Vredesweek volgend op deze dienst zijn is er elke avond een avondgebed/vesper in de verschillende kerken, die beginnen om 19.15 uur:

Maandag 23 september Pieterskerk, Straatweg 59

Dinsdag 24 september Pauluskerk, Straatweg 37

Woensdag 25 september Bovenkamer, Poeldijk 9

Donderdag 26 september Silo, Karel Doormanweg 49

Vrijdag 27 september Witte Kerkje, Dillenburgstraat 8

Zaterdag 28 september H. Johannes de Doperkerk, Straatweg 146

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden