Maandag 14 oktober 2019

LEZERSNIEUWS Pas op met de combi sporten en alcohol

Wat hebben een rugzak en wijn met elkaar te maken? Best veel en dat wordt hier uitgelegd. De combinatie zit ‘m namelijk in bewegen ofwel sporten en het drinken van alcohol. Een combinatie die consequenties heeft. Hoe zit dat?

Dat een fles wijn in een Liebherr wijnkoelkast alleen maar te vinden is bij mensen die absoluut niet van sport houden, is een fabeltje. Ten eerste mag je natuurlijk helemaal zelf weten hoeveel je beweegt, of je überhaupt wel of niet aan sport doet en wanneer en of je af en toe een flesje wijn uit die koelkast pakt.

Fanatieke sporters moeten oppassen

Als je beide niet op dezelfde dag doet, sporten en wijn drinken, is er (nog) niet al te veel aan de hand, mits je je schaart onder de amateurs. Ga je fanatieker sporten dan is het wel opletten geblazen.

Er is een grote groep mensen die regelmatig sport en sterker wil worden. Ze wensen een hogere conditie en een strakker lijf. Ze gaan een rondje hardlopen, hebben een zwemabonnement of worden regelmatig gespot met een rugzak op in de bossen of duinen om een fikse wandeling te maken.

Deze groep mensen drinkt ook heus wel eens een glaasje alcohol. Er gaan zelfs geluiden op dat anderhalve glas wijn per dag prima werkt tegen verschillende chronische ziekten. En toch menen velen dat de combinatie van sporten en wijn niet super is. Daarom een aantal feiten.

Hersteltijd nodig

Volgens experts heeft wijn invloed op de spieren en daarmee op sportprestaties. Alcohol wordt snel in je bloed opgenomen en vloeit vervolgens gemakkelijk naar al je spieren. Ook al verdwijnt het na een aantal uren uit je lijf, je spieren hebben langer nodig om te herstellen.

Vragen om blessures

Zonde van al dat trainen. Je blijft gewoon langer moe en dat bevordert je conditie niet. Overigens kan alcohol ook nog eens het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting verstoren. Daarmee vraag je om blessures. Nogmaals; zonde. Wie een sporter is en een wijntje nodig heeft om te ontspannen, kan dus beter op zoek gaan naar andere methoden.

Extra spierpijn

Nog even wat technischer informatie. Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Dat veroorzaakt spierpijn. Als je dan een glas alcohol drinkt (een biertje of wijntje in de kantine na het sporten) wordt de afbraak van dat melkzuur tegen gehouden. Je conditie keldert en je krijgt (extra) spierpijn.

Tekort aan mineralen

Ook zorgt alcohol voor meer vochtverlies. Nu is het al een hele kunst om je inname van vocht op peil te houden als je intensief sport, laat staan hoe het is als je daar ook nog bij drinkt en dan hebben we het niet over water. Er ontstaat op deze manier een tekort aan allerlei noodzakelijk stoffen zoals mineralen. Bovendien mis je ook -als je alcohol drinkt- een portie suiker dat je nodig hebt om te herstellen na het sporten. Die suiker zet je lichaam in om die alcohol af te breken.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden