Zondag 15 september 2019

NIEUWS Onrustige jaarwisseling in Utrecht

UTRECHT > De stad Utrecht heeft een onrustige jaarwisseling achter de rug op sommige plekken in de stad. Hoewel beheersbaar, hebben politie en brandweer een drukke nacht gehad. De feestelijkheden gingen gepaard met 189 uitrukken van de brandweer en 30 aanhoudingen tijdens de nieuwjaarsnacht. Dit is hoger dan vorig jaar; toen waren er 24 aanhoudingen en 113 uitrukken van de brandweer. Er waren 37 autobranden. Dit is het beeld op basis van de voorlopige cijfers van de politie, brandweer en de ambulancedienst.

Afgelopen nacht heeft de politie 30 aanhoudingen verricht. Vorig jaar waren er 24 aanhoudingen. Op de Theemsdreef in Overvecht heeft de politie een groep van 18 jongeren aangehouden. Ze werden opgepakt vanwege overlast, agressie naar de politie en vernielingen. Ook in Zuilen, Kanaleneiland en Hoograven was het onrustig. Er zijn afgelopen nacht 40 spoedritten van de ambulance geweest, waarvan 1 vuurwerk gerelateerd. Vorig jaar waren er 50 spoedritten, waarvan 8 vuurwerk gerelateerd. Bij een ongeval in Lunetten zijn 2 jongens (17) zwaargewond geraakt door de val van een balkon, de traumahelicopter is hierbij ingezet.

Uitrukken Brandweer

De brandweer is in Utrecht in totaal 189 keer uitgerukt, vorig jaar was dat 113 keer. Hierbij ging het om 8 binnenbranden. Er waren 37 autobranden, vorig jaar waren dit er 33. Er waren 131 buitenbranden, in 73 van de gevallen ging het om kleine (container)brandjes. Op plekken in de stad moest de politie ingrijpen zodat de brandweer haar werk kon doen.

Schoonmaken openbare ruimte

Vanochtend (1 januari) om half acht is gestart met het opruimen van vuurwerkafval en ander zwerfvuil op doorgaande wegen. Vanaf maandag 4 januari wordt begonnen met het schoonmaken van de rest van de stad. Veel Utrechters wachten dit niet af en ruimen samen met buurtgenoten de rommel op, zo blijkt uit berichten via sociale media.

Inzet vuurwerkteams en vuurwerkluwe zone

Voorafgaand aan de jaarwisseling zijn drie weken lang twee extra teams van Toezicht en Handhaving ingezet. Van 10 december tot 1 januari traden zij in samenwerking op tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en waren extra alert op vuurwerkoverlast en meldingen. De eerste ervaringen van dat team zijn positief. Tijdens de jaarwisseling, op oudjaarsavond, werd er illegaal vuurwerk in beslag genomen aan de Elektronweg, zijn er boetes uitgedeeld voor het afsteken buiten de afsteektijden en hebben minderjarige jongeren (12-) hun vuurwerk vrijwillig afgestaan na gesprekken met hun ouders. De snelle opvolging van meldingen en het ter plaatse zijn, hadden een preventieve uitwerking, ook voorafgaand aan de jaarwisseling.

Preventieve inzet

Naast de inzet van de vuurwerkteams zijn er meer maatregelen genomen zoals de inzet van een vuurwerkdetectiesysteem. Ook zijn er voor het eerst vuurwerkluwe zones ingesteld en had het voorkomen van autobranden hoge prioriteit binnen de aanpak. Zo zijn er onder andere waarschuwingsbrieven verstuurd, zijn 4000 ondernemers aangeschreven met het verzoek alert te reageren op verdachte omstandigheden bij de verkoop van brandbare producten, zijn bewoners getraind op het herkennen van verdacht gedrag en is het gebruik van social media gestimuleerd. Ook is samengewerkt met jongerenwerk en buurtvaders. Alle maatregelen worden, samen met de veiligheidspartners, de komende periode geëvalueerd.

(Super)snelrecht

Vandaag bepaalt het Openbaar Ministerie aan de hand van de overtredingen of zij een supersnelrechtzitting gaan doen. Dit is van toepassing op feiten die begaan zijn tijdens de jaarwisseling. In het geval van supersnelrecht legt de rechter gelijk een boete of taakstraf op. Voor geweldpleging, vernieling, brandstichting en vuurwerk gerelateerde feiten worden de verdachten in verzekering gehouden. Feiten waarvoor meer onderzoek vereist is, worden op een latere zitting aangebracht.

Bezoek burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen heeft vannacht de meldkamer, verschillende politiebureaus en brandweerkazernes bezocht. In zijn rit door de stad sprak hij hulpverleners en agenten om een indruk te krijgen van de stad tijdens de jaarwisseling. De burgemeester betreurt de onrust, agressie richting hulpverleners en de vernielingen. ‘We hebben met elkaar stevig ingezet op het voorkomen van autobranden en vandalisme. Dat heeft helaas niet geleid tot een afname. Het zijn laffe en heftige delicten die voor anderen een leuk feest verpesten.’ Ook de agressie richting hulpverleners vindt Van Zanen onacceptabel. Hij waardeert alle inzet: ‘er is door velen voor en tijdens de jaarwisseling weer hard gewerkt, mijn grote dank hiervoor’.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden