Woensdag 13 november 2019

NIEUWS Jules Schweppe overleden

BREUKELEN > Nog geen twee maanden na het verlies van zijn vrouw is op 26 mei Jules Schweppe overleden. Hij was bij veel inwoners van Breukelen bekend, vooral omdat hij jarenlang op de basisscholen vertelde over de Tweede Wereldoorlog. Schweppe was in Breukelen onder andere actief als gemeenteraadslid voor D66. Ook was hij vele jaren secretaris van de plaatselijke Oranjevereniging. In die functie was hij nauw betrokken bij de viering van Koninginnedag, de dodenherdenking op 4 mei en de festiviteiten op Bevrijdingsdag. Hoogtepunt voor hem was de Koninginnedag van 1987, toen Koningin Beatrix een bezoek bracht aan Breukelen.

Jules Schweppe woonde als tiener in Amsterdam-Zuid toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bijna dertig jaar lang vertelde hij over de oorlog tijdens gastlessen voor de leerlingen van groep 8 van de Breukelse basisscholen. Ook ging hij ieder jaar met de kinderen mee naar het Anne Frank Huis in Amsterdam. Vaak zichtbaar geëmotioneerd vertelde hij, aan de hand van dagboeken, over zijn Joodse vriend David Müller, die later in Auschwitz om het leven kwam. Het materiaal uit Schweppe's dagboeken was in 2012 onderdeel van een tentoonstelling in het Stadsarchief van Amsterdam, gebaseerd op een gedenkboek van Guus Luijters.

Tijdens de dodenherdenking van 4 mei jl. bracht Jules Schweppe een laatste groet bij het graf van Lt. Maltby in Breukelen. Zelf werd hij als militair in het toenmalige Nederlands-Indië onderscheiden met het Ereteken voor Orde en Vrede. Ook kreeg hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn maatschappelijke verdiensten. Jules Schweppe is 89 jaar oud geworden. Op 1 juni wordt hij om 14.00 begraven op de Algemene Begraafplaats Breukelen.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden