Afbeelding

Proef bij Logeerhuis Bredius Woerden: logeren voor echtparen

Ondernemend

WOERDEN > Sinds kort is het ook mogelijk voor echtparen om te komen logeren in Logeerhuis Bredius. Daarbij gaat het om echtparen waarvan de één een chronische ziekte heeft (zoals bijvoorbeeld dementie of Parkinson), en de ander diens mantelzorger is. Voorlopig gaat het nog om een proef. Bijzonder aan deze proef is dat de nadruk vooral wordt gelegd op ‘samen doen’.

Drempel lager

Het Logeerhuis start deze proef om de drempel te verlagen die sommige mensen voelen om gebruik te maken van een logeerhuis. “Mantelzorgers ervaren hun rol vaak als heel bijzonder. Het mogen en kunnen zorgen voor een naaste geeft heel veel waarde aan de relatie. Die zorg loslaten of delen met een ander kan dan een hele stap zijn. We willen daarom graag laten zien dat de mantelzorger ook kan kiezen de zorg samen te doen en op sommige momenten te delen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van logeerzorg, wat de mantelzorger even lucht geeft. Dat kan de mantelzorger helpen om in de thuissituatie de zorg ‘aan te blijven kunnen’ zolang als men wil”, zegt Mirjam Bijlenga, directeur van Logeerhuis Bredius.

De kosten voor de logé die zorg nodig heeft worden vergoed vanuit de WMO via de gemeente of vanuit de Wet Langdurige Zorg. De mantelzorger wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de maaltijden en gebruik van de faciliteiten (kosten die men thuis ook zou hebben).

Samen

Het idee ontstond naar aanleiding van de film ‘Samen’ die gedraaid werd in AnnexCinema Woerden, op initiatief van het Parkinsoncafé Woerden. In deze film worden echtparen gevolgd van wie de één Parkinson heeft en de ander mantelzorger is. “In die film is zichtbaar en voelbaar met hoeveel liefde een naaste zorgt voor de zieke partner, die steeds meer ondersteuning nodig heeft. En hoe moeilijk het is wanneer je het niet meer redt met zijn tweeën en hulp wenselijk is. Toch voelt ‘uit logeren’ als een hele hoge drempel, zelfs al is het maar een paar nachten. Sommige mensen leven al meer dan 50 jaar dag en nacht samen en zijn nog nooit vrijwillig een paar dagen van elkaar gescheiden geweest”, aldus Bijlenga.

De logeerappartementen in Logeerhuis Bredius zijn ruim genoeg, er kan gewoon een bed bij. De vrijwilligers nemen taken over, zodat de mantelzorger toch ontzorgd wordt. “En wie weet lukt het de mantelzorger om een dagje op stap te gaan met een vriend of vriendin, een keer een nachtje thuis te slapen. Of zelfs meerdere nachten, nadat iedereen gewend is aan de situatie. Niets moet, het tempo waarop de mantelzorger even tijd voor zichzelf inruimt bepaalt men zelf.”

Wie geïnteresseerd is in deze mogelijkheid: er zijn nog logeerweken te plannen in de maanden vanaf augustus. Het advies is logeerzorg tijdig aan te vragen bij de WMO. Om een indruk te krijgen van het Logeerhuis en de sfeer: de laatste zaterdag van de maand van 10-11 uur kan ieder die dat wil langskomen bij de Open ochtend. De eerstvolgende Open ochtend is op 25 juni.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws