Vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht, aannemer Dura Vermeer en vervoerder U-OV heten reizigers welkom in de tram. Foto: Rick Huisinga.
Vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht, aannemer Dura Vermeer en vervoerder U-OV heten reizigers welkom in de tram. Foto: Rick Huisinga.

Video Sluitstuk op nieuwe regionale lijn: welkom terug in de tram!

Nieuws

REGIO > Met de afronding van de werkzaamheden in Nieuwegein en het Stationsgebied Utrecht CS is een megaproject - de bouw van een compleet nieuwe Utrechtse tramlijn - op het eindpunt aangekomen. Nadat sinds 2016 een geheel nieuwe tramlijn werd gebouwd tussen het Utrechtse Centraal Station en Science Park ging in 2020 de oude regionale trambaan op de schop in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Niet alleen werd daar een deel van de trambaan gemoderniseerd, ook alle haltes werden verlaagd en verlengd zodat deze aansluiten op het formaat van de nieuwe trams. Het sluitstuk op al dit werk kwam dit jaar met de vernieuwing van de trambaan en halte in Nieuwegein en de koppeling van de tramlijnen in het Stationsgebied. Er is vanaf nu één doorgaande tramlijn met veel pluspunten voor de reizigers.


Coproductie provincie en Nieuwegein

De tramhalte Nieuwegein City werd op 9 juli feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Arne Schaddelee samen met de wethouders van Nieuwegein, Utrecht en IJsselstein. Het OV knooppunt is een coproductie van de provincie met de gemeente die van City Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland wil maken. De tramhalte ligt vlakbij ruim 460 nieuwe woningen, de winkels van Cityplaza en is goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Aan de overzijde van het spoor richting Zuidstedeweg komt in 2025 nog een nieuw busstation. Voor de werkzaamheden aan het spoor en de tramhalte tekende aannemer Dura Vermeer. Projectdirecteur Frank Heijerman vertelde hoe het bouwbedrijf deze ingewikkelde klus klaarde. Directeur Gerrit Spijksma van het vervoersbedrijf U-OV ging in op het werk achter de schermen aan de nieuwe dienstregeling voor de doorgaande tramlijn.

Bekijk de fotoreportage  externe linkvan Rick Huisinga van de feestelijke opening.

Het Utrechts openbaar vervoer is met de oplevering van deze werkzaamheden extra aantrekkelijk geworden voor reizigers. Vanuit Nieuwegein en IJsselstein kunnen nog meer reizigers gebruik maken van de tram. Bovendien is het met de directe verbinding niet meer nodig om door het stationsgebied te lopen naar de centrumzijde van Utrecht. Vanaf eind augustus profiteren reizigers van nog meer trams. Elk uur zijn er dan 12 ritten tussen de haltes Utrecht Centraal Centrumzijde en het eindpunt bij P&R Utrecht Science Park.

Wat vinden de reizigers en bewoners ervan?

Tijdens de feestelijke ingebruikname van de vernieuwde tramlijn lieten we reizigers en bewoners aan het woord: wat vinden zij ervan dat de tram weer rijdt? Bekijk het videojournaal van Jan Buteijn over het project in Nieuwegein.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws