Afbeelding
Lage Weide

Goederentrein op Lage Weide

Nieuws

LAGE WEIDE > Strukton Rail Short Line ziet potentie om het rai­lem­pla­ce­ment op Lage Weide nieuw leven in te blazen. 

Het afgelopen halfjaar is er onderzoek gedaan naar de hoe­veel­heid lading die op Lage Weide per spoor vervoerd kan worden, zo staat op de site van het bedrijventerrein. Strukton Rail Short Line is als in­fra­be­heer­der op­dracht­ge­ver van dit onderzoek geweest. De hoofd­vraag die centraal stond was: “Hoeveel wagons kunnen op in­du­strie­ge­bied Lage Weide per spoor vervoerd worden op korte termijn vanuit bedrijven op Lage Weide en op lange termijn vanuit Lage Weide én provincie Utrecht?”

On­der­zoeks­op­zet

Strukton Rail Short Line heeft de business case ‘Re­vi­ta­li­sa­tie Rail­ter­mi­nal Lage Weide’ in drie werk­pak­ket­ten on­der­schei­den:


Al­ler­eerst is on­der­zocht welke fysieke pro­duct-ken­mer­ken en welke trans­port­ken­mer­ken van invloed zijn op de ge­schikt­heid van lading voor spoor­ver­voer. Ver­vol­gens zijn de trends en ont­wik­ke­lin­gen in kaart gebracht welke van invloed zijn op het re­a­li­se­ren van een modal shift. Met deze in­for­ma­tie kon de hoe­veel­heid spoor­ver­voer­la­ding vanuit de grootste bedrijven op Lage Weide berekend worden op basis van enquêtes. Ver­vol­gens is ook de totale hoe­veel­heid lading binnen Lage Weide af­zon­der­lijk en binnen provincie Utrecht berekend. Deze re­sul­ta­ten zijn met elkaar ver­ge­le­ken, geëxtra­po­leerd naar 2027 én ver­ge­le­ken met de hoe­veel­heid ver­han­del­de lading van een andere rail­ter­mi­nal.

On­der­zoeks­re­sul­ta­ten

Het be­lang­rijk­ste resultaat is dat er potentie voor spoor­ver­voer is gebleken. Dit blijkt uit het aantal trends en ont­wik­ke­lin­gen die een modal shift in­te­res­sant maken, de getoonde interesse vanuit de geënquêteerde bedrijven en de hoe­veel­heid wagons die op korte termijn per spoor vervoerd kunnen worden. Helaas is de ver­hou­ding invoer/uitvoer erg scheef gebleken in het onderzoek. Dit maakt het niet mogelijk om op korte termijn een trein­dienst op te zetten. Hiervoor zijn volgens een spoor­ver­voer­der namelijk drie be­die­nin­gen per week nodig met twaalf wagons invoer en twaalf wagons uitvoer pér bediening. Op lange termijn (2027) blijkt dit wel mogelijk te zijn, maar deze be­re­ke­ning is dusdanig the­o­re­tisch, dat Strukton zich hier niet aan kan binden. Uit de ver­ge­lij­king met een andere rail­ter­mi­nal werd duidelijk dat provincie Utrecht als af­zet­ge­bied op de lange termijn kan voldoen voor rail­ter­mi­nal Lage Weide. Tot slot is een bij-con­clu­sie dat de res­pon­den­ten van de enquête nau­we­lijks ge­con­tai­ne­ri­seerd vervoer hebben. Dit maakt con­tai­ner­over­slag van weg naar spoor minder in­te­res­sant.

Vervolg

Aan Strukton Rail Short Line is ge­ad­vi­seerd ver­volg­on­der­zoek te doen naar het ver­krij­gen van uit­voer­stro­men per spoor om op korte termijn een eerste trein­dienst op te kunnen zetten. Verder is ver­volg­on­der­zoek nodig naar al­ter­na­tie­ven van een con­tai­ner­ter­mi­nal, bij­voor­beeld een railport. Bij een railport vindt overslag plaats tussen weg, water en spoor en is er geen focus op con­tai­ners, maar op alle mogelijke laad­een­he­den. Ook de werk­baar­heid van het trai­lers-on-train concept verdient ver­volg­on­der­zoek vanwege de hoe­veel­heid trailers op Lage Weide. Strukton Rail Short Line is tevreden over de uitkomst van het onderzoek en mikt op december 2022 voor het rijden van de eerste trein.

Het onderzoek is uit­ge­voerd door Sem van der Mei, van Strukton Rail Short Line. Hij is be­reik­baar via sem.vandermei@strukton.com of 06 1191 4617. Het hele rapport is te lezen via: OPENBAAR – Re­vi­ta­li­sa­tie Rail­ter­mi­nal Lage Weide – Strukton Rail Short Line


Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws