Afbeelding

Oksana Tovstopyat (6 vwo) van het Minkema College exposeert op TextielPlusFestival

Lezersnieuws

WOERDEN > Tijdens het TextielPlusFestival (TPF) van 13 tot en met 15 oktober 2022 in expositiehal Autotron in Rosmalen tonen meer dan 50 textielkunstenaars en ontwerpers hun creaties. Leerling Oksana Tovstopyat (6 vwo) van het Minkema College is er daar één van. Oksana heeft gekozen voor de techniek borduren in de vorm van een blouse. De geborduurde patronen vertellen een persoonlijk verhaal over hoe zij tegen het geweld in haar vaderland/geboorteland Oekraïne aankijkt; kunst met een boodschap! 

Afgelopen schooljaar heeft Oksana voor het vak CKV (opdracht Culturele Kookpot) een ambacht gekozen die zij zich eigen wilde maken. Met de techniek borduren is het haar gelukt een vertaalslag te maken naar de hedendaags kunst. 

Oksana Tovstopyat: “Met dit werk wil ik op een visuele manier laten zien wat er in Oekraïne gaande is. Door aan de ene kant van de blouse op een traditionele manier te borduren, wil ik de Oekraïense cultuur laten zien. Op de andere kant heb ik een bloedvlek geborduurd waarmee ik op een ingrijpende manier wil tonen wat er nu, op dit moment, gebeurt in mijn geboorteland. Mensen gaan dood en er wordt bloed vergoten. In het midden staan kriskras door elkaar kruisjes die symboliseren dat dit bloedvergieten eigenlijk lang geleden al is ontstaan. Rusland erkent Oekraïne, Oekraïners en haar cultuur niet, waardoor dit afbrokkelt. Verder heb ik in de bloedvlek zwarte garen verwerkt wat staat voor de cultuur die in het bloed van elke Oekraïner zit (de traditionele kleuren om mee te borduren zijn zwart en rood).”

TPF is het grootste en meest inclusieve festival van Nederland met een focus op textielkunst, traditionele textieltechnieken en ambacht. Dit jaar viert het festival haar 10-jarig jubileum. Nicole Menthen, docent CKV Minkema College: “Het is een enorme eer om te exposeren op dit festival, dus het is extra bijzonder dat een leerling hiervoor gevraagd is. Oksana heeft zichzelf in een zeer korte tijd een ingewikkelde techniek aangeleerd en daarnaast een heel persoonlijke creatie gemaakt. Dat is natuurlijk iets om heel trots op te zijn.”

-------------------------

Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws