Afbeelding

Staatssecretaris Heijnen enthousiast over MaaS-pilot Utrecht & deelhub Vaartsche Rijn

Nieuws

 UTRECHT > Staatssecretaris Vivianne Heijnen was maandag 17 oktober te gast bij Goedopweg en de gemeente Utrecht om meer te horen welke ervaringen zij hebben opgedaan met de Mobility as a Service (MaaS)-pilot in de regio Utrecht. MaaS brengt alle vormen van vervoer in één mobiele dienst. Via een app heeft de reiziger snel en eenvoudig toegang tot allerlei deelvervoer en kan dit makkelijk boeken. De MaaS-pilot in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn is samen met dienstverlener Gaiyo gestart in 2018 en bedoeld om deelvervoer te stimuleren onder inwoners en ervaringen op te doen: wat werkt, en wat niet. Een mooi resultaat: in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn hierdoor een paar duizend inwoners gebruik gaan maken van deelvervoer. De goede samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Goedopweg en de app leverancier Gaiyo heeft hier zeker aan bijgedragen.   

 ‘Laat er maar veel hubs komen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar.’  


Na het uitwisselen van ervaringen ging het gezelschap naar NS-station Vaartsche Rijn om daar de eerste officiële deelmobiliteitshub met landelijke identiteit te openen. Vanaf nu een plek waar bewoners en bezoekers makkelijk en snel op een elektrische deel(bak)fiets of deelauto kunnen op- en overstappen. Wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht en staatssecretaris Vivianne Heijnen verrichtten samen de openingshandeling.  

Staatssecretaris Vivianne Heijnen is enthousiast over de nieuwe deelhub. “Door deze deelhub kunnen mensen makkelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Ik hoop dat er veel meer van dit soort hubs komen in Nederland, want zowel de reiziger als het milieu gaan er hiermee op vooruit.’  

Eind 2022 loopt de Utrechtse MaaS-pilot af. De vraag is hoe verder?  

Programmamanager van Goedopweg, Esther de Lange, vroeg aandacht voor het stimuleren van regionale samenwerking tussen gemeenten en goede afspraken met hen over het gebruik van deelvervoer. Wethouder Lot van Hooijdonk heeft haar visie gedeeld met de staatssecretaris en ziet veel kansen in deelvervoer om de stad Utrecht te verduurzamen. Aldus Van Hooijdonk:  ‘We staan als Utrecht voor een grote mobiliteitsopgave de komende jaren. De ervaringen van de MaaS-pilot en de ontwikkeling van deelhubs, zoals bij station Vaartsche Rijn, leren ons veel over de mogelijkheden voor het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit in onze stad. En dat is randvoorwaardelijk voor het realiseren van de forse woningbouwopgave in de stad.”  

Begin 2023 volgt er nog een officiële evaluatie van de MaaS-pilot Utrecht. 

 

Over de deelhub Vaartsche Rijn met landelijke identiteit 

Bij de deelhub Vaartsche Rijn staan deelauto’s en elektrische (bak)fietsen. De deelhub is vormgegeven conform de nieuwe landelijke identiteit voor deelhubs (genaamd “HUB”) en dus naast een herkenbaar logo voorzien van de uniforme bewegwijzering, vakmarkering en bebording. Elke reiziger in Nederland weet daarmee wat ze minimaal kunnen verwachten op deze hubs als het gaat om de kwaliteit van het aanbod deelvervoer en eventuele aanvullende diensten. Het sluit daarbij aan op bestaande concepten, zoals het stationsconcept  van NS. De komende jaren gaat de gemeente Utrecht meerdere deelhubs realiseren in Utrecht. 

 

Wij zijn Goedopweg in de regio Utrecht
Goedopweg maakt de drukke regio Utrecht beter bereikbaar én beter leefbaar. Met vernieuwende en praktische oplossingen verduurzamen we verkeer en mobiliteit en dragen zo bij aan een gezonde toekomst. Goedopweg is een samenwerking van de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Midden-Nederland en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. 

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws