Ondergronds riool Mariaplaat
Ondergronds riool Mariaplaat Gemeente Utrecht

De loertoeter op de Mariaplaats wordt vervangen

Nieuws

UTRECHT > Onder de Mariaplaats ligt een middeleeuws riool, beter bekend als de slokop van St. Marie. Via een zogeheten ‘loertoeter’, die zich tegenover de ingang van Bison Bowling bevindt, kunnen voorbijgangers via een soort periscoop een aantal meter van dit middeleeuwse riool bewonderen. Omdat het apparaat verouderd en defect is, wordt deze verwijderd en komt er een nieuwe voor terug. Vanaf 27 oktober starten de werkzaamheden. De nieuwe loertoeter is naar verwachting in april 2023 gereed.

Werkzaamheden
Op 27 oktober wordt de huidige loertoeter verwijderd. Gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar nieuwe technieken om het middeleeuwse riool beter zichtbaar te maken. Dit onderzoek wordt gedaan d.m.v. 3D foto-opnames. Vervolgens wordt bekeken hoe een nieuwe loertoeter geplaatst kan worden. De huidige loertoeter staat midden op de looproute naar het Centraal Station. Om hinder te verminderen, komt de nieuwe loertoeter naast de looproute.

Rachel Streefland, wethouder Erfgoed: “Niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond kent Utrecht veel erfgoedschatten. De loertoeter is 35 jaar geleden uitgevonden én geplaatst door een Utrechtse gemeenteambtenaar, dat maakt het ook meteen iets om trots op te zijn. Er was dan ook geen twijfel of we een nieuwe moesten plaatsen. De loertoeter is een iconische manier om de Utrechtse voorbijgangers een middeleeuwse parel onder de grond te laten zien.”

Historie
Oorspronkelijk was de slokop een grachtje op het immuniteitsterrein van St. Marie. Later is het grachtje overdekt en in gebruik genomen als riool. In 1958 is het riool buiten gebruik gesteld voor de bouw het kantoor van de Steenkolen Handelsvereniging (het SHV-gebouw) op de hoek van Mariaplaats-Rijnkade. Tijdens die werkzaamheden is een deel van het middeleeuwse riool toen verwijderd. Tijdens de werkzaamheden vonden archeologen muurresten uit verschillende eeuwen, waaruit blijkt dat het riool eeuwenlang in gebruik is geweest. Ook zijn muurresten gevonden van gebouwen van de immuniteit van St. Marie.

Meer weten over de loertoeter en de slokop van St. Marie? Kijk hier: Middeleeuws riool Mariaplaats | Gemeente Utrecht - Erfgoed

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws