Mobiele VR-escaperoom confronteert jongeren met de gevaren van fietsen zonder...
Mobiele VR-escaperoom confronteert jongeren met de gevaren van fietsen zonder...

Fietsverlichtingscampagne AAN in Utrecht van start

Nieuws

REGIO > Om het gebruik van fietsverlichting onder jongeren te stimuleren, start de provincie Utrecht met de campagne ‘AAN in Utrecht’. De campagne is in het bijzonder gericht op jongeren in de leeftijd van 16 t/m 24 jaar, de groep die het vaakst zonder of met onvoldoende verlichting de weg op gaan. Belangrijk onderdeel van de campagne is de VR-escaperoom waarbij jongeren geconfronteerd worden met de gevaren van fietsen zonder verlichting. De mobiele VR-escaperoom trekt van november tot en met januari door de provincie en opent zijn deuren voor het eerst op 5 en 6 november bij sportpark Kampong.

In 2021 kwamen in totaal 207 fietsers om in het verkeer in Nederland. Weliswaar een daling ten opzichte van het jaar daarvoor, maar nog altijd ruim een derde van alle verkeersslachtoffers. Het niet of slecht verlichten van de fiets is een van de oorzaken waardoor fietsers betrokken raken bij verkeersongevallen. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20% af. Vooral jongeren maken zich schuldig aan het rijden zonder verlichting. Om hen bewust te maken van de gevaren, voert de provincie Utrecht elk jaar campagne onder de naam ‘AAN in Utrecht’.

VR-escaperoom ‘Follow the light’

Om het bewustzijn van jongeren te vergroten, draait het in de campagne ‘AAN in Utrecht’ letterlijk om het zichtbaar maken van jezelf in het donker. Dat doet de provincie onder andere met de ‘Escape Box Follow the Light’. Een mobiele VR-escaperoom waar jongeren in een virtuele wereld geconfronteerd worden met de gevaren van het rijden zonder fietsverlichting. De mobiele box trekt tot en met januari 2022 door de provincie Utrecht. Op www.aaninutrecht.nl staat een overzicht van de locaties.

TikTok-challenge

Naast de mobiele VR-escaperoom vormen sociale media een belangrijk onderdeel van de campagne. Zo is in samenwerking met verschillende TikTok-creators een TikTok-challenge opgezet. Jongeren kunnen meedoen door te laten zien hoe zij hun fiets verlichten. Ze maken daarbij kans op verschillende prijzen, waaronder een Veloretti citybike. Daarnaast krijgt de campagne online aandacht door de inzet van advertenties op TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat en Youtube. Alle online uitingen zullen terug te vinden zijn op de campagnesite www.aaninutrecht.nl .

Handhavingsacties

Naast de bewustwordingsacties wordt er gedurende de winterperiode ook extra gehandhaafd op fietsverlichting. Zo zijn er onaangekondigde acties waarbij politie het fietsverkeer controleert op het hebben van goede verlichting. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden om het licht, ter plekke, tegen vergoeding te laten maken door de bij de actie aanwezige fietsenmaker. Als dit niet mogelijk of gewenst is, volgt een boete van 60 euro. Via social media, posters in scholen en radiocommercials worden jongeren en hun ouders op de hoogte gebracht van de campagne en de handhavingsacties. Op www.aaninutrecht.nl staat alle informatie en is campagnemateriaal beschikbaar voor gebruik door derden.

Over AAN in het donker

De fietsverlichtingscampagne ‘AAN in Utrecht’ is een regionale doorvertaling van de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws