Afbeelding
Provincie Utrecht

Video Bouwen aan de toekomst in Utrecht

Nieuws

REGIO > Het mbo leidt studenten op die bouwen aan een duurzame woontoekomst. Het aantal jongeren dat kiest voor mbo daalt (naar 40 procent) en de behoefte aan vakmensen neemt toe. We hebben met elkaar een complexe ruimtelijke puzzel te leggen. Hoe zorgen we voor voldoende, duurzame woonruimte voor inwoners en voldoende menskracht om te bouwen? 


Onderwijs, arbeidsmarkt en woningbouw

Het College van Gedeputeerde Staten ging in gesprek met mbo-studenten bouwkunde, bestuurders, docenten en samenwerkingspartners. Om te luisteren wat er speelt en te bespreken welke dilemma’s zich voordoen op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en woningbouw. Zodat bestuurders aandachtspunten mee kunnen nemen bij de beleidsvorming en bij de uitvoering van programma’s. En mogelijk, gezien de timing, bij de inhoud voor een nieuw coalitieakkoord. 

Onderwijsboulevard

In de nieuwe hal van MBO Utrecht werden de genodigden welkom geheten door bestuursvoorzitter Joany Krijt. Robert Leeftink (lid van college van bestuur) gaf uitleg over de verbouwing van MBO Utrecht. De verschillende gebouwen van MBO Utrecht zijn sinds kort met elkaar verbonden en zo is er een onderwijsboulevard ontstaan. Dit zorgt voor meer uitwisseling en samenwerking tussen docenten en studenten van de verschillende opleidingen. 

Stage op het dak

Jelmer Becker (voorzitter van de studentenraad JOB en derdejaars student Bouwkunde) vertelde in een videoportret vanaf het dak van een universiteitsgebouw over zijn ervaringen tijdens zijn stage bij het verduurzamen van dit dak. Ook deelde hij zijn visie op de duurzame toekomst van zijn vak.

Hoe gaat het nu?

In het houtbewerkingslokaal werden studenten en bestuurders aan elkaar gekoppeld. Bij deze koppels sloten deskundigen aan om ervaringen uit te wisselen over talentontwikkeling in het mbo-onderwijs en over hoe MBO Utrecht ervoor zorgt dat de lessen aansluiten op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En hoe afgestudeerde mbo-studenten en bedrijven elkaar vinden. 

Kopspijkers

Zes teams van studenten en bestuurders speelden samen het kopspijkerspel. Ze kregen vragen over onderwijs, arbeidsmarkt en bouw. Het duo dat het beste antwoord gaf sloeg de spijker op de kop. Het team van de Commissaris van de Koning en studenten had de meeste antwoorden goed en sloeg de spijker diep in het hout.

Hoe ziet de toekomst eruit?

In de digizagerij bewonderden de genodigden digitaal gezaagde maquettes van huizen die de studenten hebben gemaakt. Zij spraken daar met deskundigen over de toekomst. Hoe willen we in de toekomst wonen? Wat is er nodig om te zorgen voor voldoende duurzame woonruimte? Hoe verduurzamen we bestaande woonruimten? 

Huis van de toekomst

Na het gesprek deelden de genodigden hun toekomstwens voor wonen op een papieren baksteen. Deze bakstenen met toekomstwensen kregen een plek op het huis van de toekomst. Dit huis met alle inspirerende toekomstwensen krijgt een plek in de nieuwe hal van MBO Utrecht en verhuist later dit jaar naar het Provinciehuis.

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws