Vechtstreek Symfonieorkest: Jolly Good Music!

zaterdag 18 februari 2023 15:00 tot woensdag 18 januari 17:00

Jolly Good Music!

Aan de overkant van het Kanaal ligt het Verenigd Koninkrijk. Is dat een onderdeel van Europa? Soms lijkt het de Britten beter om te leven in ‘Splendid Isolation’. Dat was de term die gebruikt werd toen Engeland zich rond 1830 terugtrok uit het ‘Concert van Europa’, een reeks allianties en bilaterale afspraken tussen verschillende Europese naties. Die ‘Splendid Isolation’ duurt nooit lang. Want telkens weer werd en wordt ontdekt dat het niet werkt. En zeker niet als het om het echte ‘Concert van Europa’ gaat: het muzikale samenklinken van de verschillende Europese muziekstijlen en componisten. Dan blijkt steeds opnieuw dat Duitse componisten (denk Händel)  hun grootste triomfen hadden in Londen, en dat Engelse componisten (denk Elgar) zich lieten inspireren door hun Franse collega’s, om op hun beurt in heel Europa gespeeld te worden. Dat Fransen typisch Spaanse muziek schreven en Duitsers Britse barden volgden. Vandaar dat we als VSSO van geen Brexit willen weten als het over de muziek gaat! In dit concert speelt heel Europa dus mee, maar deze keer met een uitgesproken Brits tintje.

Programma:

George Bizet (1838-1875)                              Les Toreadors uit de Carmensuite

Félix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)    Ouverture ‘de Hebriden’

Edward Elgar (1857-1934)                             Chanson de Matin/ Chanson de Nuit

Joseph Haydn (1732-1809)                            Symphony 104 ‘London Symphony’

Het VSSO

Het Vechtstreek Symfonieorkest bestaat uit een groep enthousiaste amateurmusici. We spelen klassieke en lichtklassieke muziek, zoals meeslepende filmmuziek. Elke maandagavond om 20.00 repeteren we in de Ark in Maarssen. Speelplezier en het onderlinge contact staan voorop, maar we hebben ook de ambitie om onszelf telkens te verbeteren en verrassen. Zin om mee te doen? Kom een keer kijken en speel een paar maanddagen mee op de proef!

Dirigent Paul Swaab

Paul studeerde naast zijn studie aan de Technische Universiteit in Delft ook aan het conservatorium: viool, altviool en orkestdirectie. Eerder was hij dirigent van een aantal jeugdorkesten, concertmeester in Zeist en concertmeester en dirigent in Wageningen. Hij heeft een vast strijkkwartet waarin hij de primarius is. Daarnaast zijn er diverse terugkerende en eenmalige orkestprojecten waar hij als semi-professional meespeelt.