Afbeelding

GroenLinks spreekt zich uit tegen een nieuwe vliegroute boven Utrecht

Nieuws

REGIO > Er komt mogelijk een nieuwe vliegroute van en naar Schiphol boven de provincie Utrecht, de zogenaamde ‘vierde route’ of ‘vierde fix’. Daarmee neemt de overlast in Utrecht toe. GroenLinks Provincie Utrecht spreekt zich uit tegen een nieuwe vliegroute boven Utrecht. De oplossing zit niet in meer vliegroutes, maar in veel minder vluchten. Alleen daarmee gaan we overlast tegen en doen we wat nodig is voor het klimaat. Dat kan door Schiphol niet te gebruiken als ‘overstaphub’ en met beter internationaal treinvervoer.

Statenlid David Oude Wesselink: “Het Rijk en Schiphol zoeken samen naar mogelijkheden om veel te blijven vliegen. Een nieuwe vliegroute, om de overlast meer te verdelen, wordt als een mogelijke oplossing gezien. Voor GroenLinks is dat het niet. We willen minder overlast en minder klimaatschade, dus ook minder vluchten. Meer treinen, minder vliegen. Kan gewoon.”

Vierde route
Er wordt door het Rijk gewerkt aan een herinrichting van het luchtruim. De verwachting is dat deze in 2025 of 2026 gepubliceerd zal worden. Een onderdeel daarvan is het toevoegen van een nieuwe vliegroute van en naar Schiphol. Deze route komt mogelijk boven de provincie Utrecht te liggen. Daar ligt nu geen route, doordat boven een groot deel van Noord-Brabant militair luchtruim zit. Dat zou met de herinrichting veranderen.

Steeds meer inwoners maken zich zorgen over de mogelijke 4de route. De inwonersgroep ‘Stop de 4de aanvliegroute!’ heeft inmiddels een petitie gestart. GroenLinks sluit zich daarbij aan. De afgelopen jaren heeft GroenLinks al vaker kritische vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, waardoor de provincie nu een stevigere positie inneem richting het Rijk als het gaat om de overlast van vluchten in Utrecht en de mogelijke 4de route.

Meer treinen, minder vliegen
Maar er is meer nodig. We kunnen overlast en klimaatschade alleen beperken door minder te vliegen. Daarvoor moet de provincie Utrecht zich hard maken bij het Rijk, samen met de Utrechtse gemeenten en inwonersgroepen.

David Oude Wesselink: “Schiphol moet terug naar het aantal vliegbewegingen dat past bij de klimaatdoelstellingen en binnen maximaal toegestane hoeveelheid geluid en overlast voor omwonenden. Dus geen nachtvluchten, geen overstaphub en geen vierde fix. En ook geen opening van vliegveld Lelystad. GroenLinks kiest voor meer treinen en minder vliegen.”
De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws