Afbeelding

Deze Utrechtse uitvaartorganisatie biedt uniek kijkje achter de schermen met open dag

Ondernemend

REGIO > Een kijkje achter de schermen bij een uitvaartcentrum is niet bepaald alledaags. Toch is dit binnenkort mogelijk in Utrecht, waar een kleinschalige uitvaartorganisatie in de wijk Overvecht in het kader van haar 90-jarig bestaan haar deuren opent voor haar leden, omwonenden en andere belangstellenden.

Tijdens de open dag van PCB Uitvaartzorg kunnen bezoekers vrij rondlopen en alle ruimtes verkennen. “Normaal gesproken zien mensen alleen de ontvangst- en opbaringsruimte, maar nu kunnen ze ook een kijkje nemen in de koel- en verzorgingsruimte, de drukkerij, de kistenruimte en bij de rouwauto’s”, zegt directeur Pierre van Kooten. “Onze uitvaartleiders, gastvrouw en verzorgers van de overledenen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en te luisteren naar ervaringen en herinneringen van bezoekers.”

Eigen uitvaartcentrum

PCB Uitvaartzorg, sinds vorig jaar nauw samenwerkend met Barbara Uitvaartverzorging, is geen doorsnee uitvaartonderneming. Zo heeft de organisatie een eigen uitvaartcentrum en zichtlocatie, wat volgens Van Kooten vrij uitzonderlijk is. Jaarlijks verzorgt de onderneming zo’n 140 tot 150 uitvaarten. “Dat is een aanzienlijk aantal in deze branche, waar vooral veel zzp’ers actief zijn.”

Gemeenschapsgevoel

Als een van oorsprong coöperatieve vereniging, bouwt PCB Uitvaartzorg voort op een christelijke traditie van gemeenschapsgevoel. Van Kooten: “Vroeger was PCB een protestants-christelijke vereniging voor en door leden. Tegenwoordig richten we ons op iedereen, maar wel vanuit de waarden van toen. Ondanks dat het niet echt hip meer is om lid te zijn van een uitvaartorganisatie, hebben we nog altijd zo’n 2.500 leden.”

Het gratis lidmaatschap biedt verschillende voordelen. Zo hebben leden inspraak in de koers van PCB en kunnen ze deelnemen aan speciale evenementen zoals een jaarlijkse herdenking en een muziekmiddag. Van Kooten: “Als een lid komt te overlijden en PCB wordt gevraagd om de uitvaart te verzorgen, dan is de opbaring in ons uitvaartcentrum gratis. Dit is uiteraard vooral van belang voor de nabestaanden.”

Depositofonds

Tijdens de open dag is er ook aandacht voor het depositofonds van PCB Uitvaartzorg. Dit fonds biedt mensen de mogelijkheid om geld te sparen voor hun uitvaart. Van Kooten ziet dat steeds meer mensen ervoor kiezen om alvast geld opzij te zetten voor hun begrafenis of crematie. “Het fonds is een toegankelijk alternatief voor een traditionele uitvaartverzekering”, zegt Van Kooten. “Stel, je stort tien jaar lang jaarlijks vijfhonderd euro in het fonds, dan heb je aan het eind van de rit vijfduizend euro gespaard.”

Voor een compleet beeld van wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken, zijn er tijdens de open dag ook andere partijen aanwezig, zoals een steenhouwerij, een uitvaartfotograaf en een bedrijf gespecialiseerd in lijkwades. Ook zijn er een originele rouwbakfiets, , een speciale Domtorenkist en bijzondere uitvaartmanden, gemaakt van onder andere bananenblad, te zien.

Kom langs

Meer weten over de unieke afscheidsmogelijkheden van PCB Uitvaartzorg? Kom dan op 24 juni van 11:00 tot 16:00 uur naar de open dag. Ook mensen met een andere culturele achtergrond hebben bij PCB de mogelijkheid om op hun eigen manier afscheid te nemen. Meer informatie vind je hier https://www.pcbuitvaartzorg.nl/agenda/open-dag-uitvaartcentrum/

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd