Afbeelding

Maatschappelijke Raad Schiphol Krimp Schiphol onontkoombaar en noodzakelijk om geluidshinder en luchtkwaliteit te verbeteren.

Nieuws

REGIO > De Maatschappelijke Raad Schiphol in oprichting (MRS) heeft gereageerd op het consultatiedocument ‘Balanced Approach Procedure Schiphol’ van het kabinet. In dit advies geeft de MRS haar reactie op de voorgestelde maatregelenpakketten die tot doel hebben om op korte termijn de geluidshinder van het vliegverkeer van en naar Schiphol voor omwonenden te verminderen. De MRS concludeert dat het tijd is voor een nieuwe balans tussen vliegverkeer en leefkwaliteit. Krimp van Schiphol door reductie van het aantal vliegbewegingen is daarbij onontkoombaar en noodzakelijk.

Eddy van Hijum, voorzitter Maatschappelijke Raad Schiphol i.o.: “Het belang van gezondheid en de leefkwaliteit van omwonenden kan moeilijk in geld worden uitgedrukt, maar is onbetaalbaar. De MRS ondersteunt de keuze van het kabinet in de voorgenomen krimp van Schiphol tot 440.000 vliegbewegingen. Krimp is onontkoombaar om te komen tot een daadwerkelijke verbetering van de luchtkwaliteit, beperking van de geluidsoverlast en om woningen te kunnen bouwen. De MRS ondersteunt voorstellen om geluidshinder in de nacht verregaand te beperken, maar de MRS waarschuwt dat het effect van vlootvernieuwing op de ervaren geluidshinder sterk wordt overschat. Stillere vliegtuigen zorgen in de praktijk niet voor waarneembaar minder geluidsoverlast. Als stillere, schonere vliegtuigen er toe leiden dat meer vluchten worden toegestaan of de frequentie toeneemt, dan zal dit niet leiden tot een daadwerkelijke verbetering voor de omwonenden. Krimp is daarvoor echt noodzakelijk.”

Stillere vliegtuigen geen garantie voor minder overlast

De MRS benadrukt het beperkte effect van vlootvernieuwing op de (ervaren) geluidshinder. Hoewel nieuwe vliegtuigen voorzien zijn van stillere en schonere motoren, en de aerodynamica verbeterd is, is gebleken dat deze technische ontwikkelingen niet voldoende zijn om daadwerkelijk een verbetering te realiseren voor omwonenden. Dit komt voornamelijk door de toename van het aantal vluchten, waarbij de winst die behaald wordt met stillere motoren wordt benut om meer vluchten toe te staan. De MRS stelt dat de ervaren hinder niet alleen wordt bepaald door de intensiteit van het geluid, maar ook door factoren zoals frequentie, piekgeluiden en rustperiodes. Daarom adviseert de MRS om in het geluidsdoel indicatoren op te nemen die recht doen aan deze hinderfactoren.

Belang van een ongestoorde nachtrust voor omwonenden weegt zwaar

De MRS adviseert een aanvullend maatregelenpakket dat de geluidshinder en gezondheidsschade in de leefomgeving substantieel verminderen. Dit pakket bevat elementen uit het voorgestelde ‘Pakket D’, aangevuld met voorstellen van Schiphol om geluidshinder in de nacht verregaand te beperken. Het belang van een ongestoorde nachtrust voor omwonenden weegt zwaar voor de MRS, en dit pakket biedt tevens een effectieve oplossing om verschuiving van vluchten van de nacht naar andere tijden en banen tegen te gaan. Daarnaast is een aanscherping van de geluidsdoelen nodig, gezien het sterke effect van een reductie van nachtvluchten op modelmatige hinderwinst. Het MRS-pakket omvat onder andere een verbod op de meest lawaaiige vliegtuigtypes, een nachtsluiting, uitbreiding van de nachtperiode, een maximering van 440.000 vliegbewegingen per jaar en aanpassing van de vierdebaan regel.

De MRS is van mening dat alle omwonenden van Schiphol evenwichtig moeten profiteren van het geselecteerde maatregelenpakket dat substantiële hinderreductie en gezondheidsvoordelen moet opleveren.

 

Maatschappelijke Raad Schiphol i.o.

De Maatschappelijke Raad Schiphol is in opbouw en kent vanaf 1 juli 2023 een nieuwe en definitieve samenstelling. Het voorliggende advies is opgesteld door de huidige bewonersvertegenwoordigers en de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland.


Zienswijze MRS over BA 150623.pdf


Meer informatie over de MRS is te vinden op www.maatschappelijkeraadschiphol.nl.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws