Afbeelding

Heropening bovenverdieping Stadsmuseum Woerden Vanaf 7 juli te zien: Verhaal van Woerden – de expo

Nieuws

WOERDEN > Vanaf 7 juli is de splinternieuwe vaste presentatie Verhaal van Woerden – de expo open voor publiek. Hierin ontdekt je wat Woerden Woerden maakt en dwaal je langs een tijdlijn met de veelzijdige geschiedenis van de stad en regio – meer dan 2000 jaar aan rijke en bijzondere verhalen.

Nog een spannende week en dan sluit het museum een periode van zes maanden verbouwing en herinrichting af. Teatske de Jong, projectleider van de verbouwing, is volop bezig met het plaatsen van de voorwerpen die de verhalen van Woerden zullen vertellen.

Verduurzaming

Onder supervisie van aannemersbedrijf De Heeren Bouwmeester is stap voor stap gewerkt aan de verbetering van de energiehuishouding op de zolder. De dakkap en de voorgevel zijn volgens de laatste normen geïsoleerd en ook de ramen zijn onder handen genomen. Samen met de nieuwe glazen deuren en een mechanisch ventilatiesysteem zorgt dit voor veel betere condities voor temperatuur en vochtigheid. Dat is noodzakelijk om een gemengde collectie aan voorwerpen te kunnen tonen èn veel fijner voor bezoekers.

Verhaal van Woerden – de Expo

De verduurzaamde zolder biedt ruimte aan een splinternieuwe vaste presentatie, smaakvol vormgegeven door PronkStudio en gebouwd door tentoonstellinsgbouwer Heijmerink Wagenmakers. PronkStudio ontwierp een tijdlijn waarin de bezoeker door de tijd reist aan de hand van negen thema’s. Elk thema is gekoppeld aan een personage dat staat te popelen om diens verhaal te vertellen. Je maakt bijvoorbeeld kennis met kunstenaar Cornelis Vreedenburgh, molenaarsvrouw Mabelia en de Molukse tante Jo. Zij vormen de ingang naar andere tijden.

Het Verhaal van Woerden laat zien hoe een legerkamp uitgroeit tot een vestingstad en uiteindelijk een moderne gemeente wordt, inclusief Harmelen, Zegveld en Kamerik. Hoe het gebied vaak een sleutelpositie heeft vanwege haar ligging, langs de Rijn én op de grens van Holland en Utrecht. Hoe de bevolking niet alleen vecht voor hun geloof en vrijheid, maar ook tegen het water.

Voor de inhoudelijke invulling van de nieuwe expo, en ook voor een aantal voorwerpen, heeft het museum inbreng gekregen vanuit allerlei hoeken van de Woerdense samenleving.

Gratis openingsweekend op 8 en 9 juli

Het eerste weekend na de officiële opening houdt het Stadsmuseum open huis, zodat iedereen gratis de nieuwe expo kan bewonderen. Zaterdag is het museum open van 11-17 uur, zondag van 13-17 uur. Op zaterdag kun je bovendien enkele historische personages ‘live’ tegenkomen, dankzij de storytelling groep van de SHHV, de Stichts-Hollandse Historische Vereniging!

Op 5 juli opent wethouder Jelmer Vierstra de tentoonstelling officieel en de dag erna ontvangt het museum diverse relaties. Vanaf 7 juli kunnen bezoekers het Verhaal van Woerden bewonderen. En voor wie verdieping wil is er de gelijknamige website verhaalvanwoerden.nl, vol verhalen.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws