Experiment rubber handen - resident Anouk van Dijk - Foto Lize Kraan
Experiment rubber handen - resident Anouk van Dijk - Foto Lize Kraan

Alle zintuigen komen aan bod bij de tentoonstelling PRIKKEL op buitenplaats Doornburgh

Vrije tijd

MAARSSEN > Van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 bezoek je op Buitenplaats Doornburgh - podium voor kunst en wetenschap - de tentoonstelling PRIKKEL. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en  theatermakers onderzochten vragen als: “Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?”, “Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?” en “Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?”. De uitkomsten vind je terug in deze zintuiglijke tentoonstelling - vol kunstwerken, video- en licht- installaties en een interactief lab – waarin wordt gespeeld met de waarneming en al je zintuigen aan bod komen. Meer informatie en tickets: buitenplaatsdoornburgh.nl/prikkel

Zijn we collectief overprikkeld?
Onze samenleving staat onder druk. Steeds meer mensen voelen zich opgejaagd en worden geleefd door impulsen van buitenaf. Onze zintuigen worden per seconde blootgesteld aan miljoenen prikkels. We nemen nauwelijks nog tijd om stil te staan bij de signalen van ons lichaam en raken verwijderd van onszelf en van elkaar. Het zorgt voor uiteenlopende klachten, waarbij overspanning en burn-out steeds vaker op de loer liggen. Ook diagnoses als ADHD en autisme, die veel kinderen maar ook volwassenen krijgen, hebben een relatie tot prikkelverwerking. Deze waarneming leidde voor de initiatiefnemers van PRIKKELtot de vraag: “Zijn we collectief overprikkeld en wat kunnen we over prikkelverwerking leren van neurodiverse mensen?”

In de tentoonstelling PRIKKEL brengen initiatiefnemers theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek en kunst samen en kom je als bezoeker door te kijken, te doen en te ervaren meer te weten over prikkelverwerking bij jezelf en bij de ander.   

Knarsetanden - resident Roos van Geffen - Foto Lize Kraan

Acht zintuigen
In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf zintuigen waar we mee bekend zijn: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen.

De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor de thematiek. Zij bieden je een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten. De tentoonstelling geeft bezoekers uiteenlopende ervaringen in verschillende kunstwerken en immersieve installaties. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren.


Een serene plek  
De tentoonstelling vindt plaats in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh, net buiten Utrecht. Dit buitenverblijf aan de Vecht werd de 17e eeuw in gebruik genomen door gefortuneerde families, die in de zomermaanden de stad ontvluchtten, op zoek naar ontspanning.

In 1957 werd het landgoed betrokken door een katholieke zusterorde, die op het terrein een imposant kloostercomplex liet bouwen in de stijl van De Bossche School. De architectuur van het klooster is uiterst sober, strak en oogt ook nu nog modern. Een ideale omgeving waarin de zusters zich konden focussen op introspectie en gebed. En misschien ook wel – vanwege het opvallende contrast – de ideale plek voor een tentoonstelling over sensorische prikkels.

Een compleet uitje
Buitenplaats Doornburgh is centraal gelegen in Maarssen, een schilderachtig dorp, dat net buiten Utrecht en aan de rivier de Vecht ligt. Combineer je bezoek aan de tentoonstelling met een wandeling door de tuinen van Zocher (waarvoor je een gratis wandelkaart ophaalt in het klooster) en een smakelijke lunch of diner in het inpandige Restaurant DeZusters. Regelmatig worden er lezingen, rondleidingen en verdiepende activiteiten georganiseerd. Check daarvoor de agenda op de website. 
 
Praktisch 
De tentoonstelling wordt gemaakt door theatermaker Boukje Schweigman, performance- en beeldend kunstenaar Johannes Bellinkx, wetenschappelijk onderzoekers Anouk Keizer en Odile van Stuijvenberg, ontwerper Deanne Spek en beeldend kunstenaars Vinny Jones, Roos van Geffen, Molly Palmer, Silvana Hurtado Diandres, Shertise Solano en Margriet van Breevoort.  
 
De tentoonstelling is te bezoeken van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024, van woensdag t/m zondag van 10:00u tot 17:00u. Alle informatie vind je op www.buitenplaatsdoornburgh.nl/prikkel  

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws