Afbeelding

Het Zuilens Fanfare Corps met derde voorstelling Waar Zijn, een muzikale vertelling over Utrechts koloniaal verleden

Lezersnieuws

LEIDSCHE RIJN > Wegens succes verlengd! Het Zuilens Fanfare Corps presenteert een derde voorstelling “Waar Zijn”, een muzikale vertelling waarin het Utrechts koloniaal verleden een gezicht krijgt

Ik verplaatste mij over continenten en werd verplaatst. Uitvaren, handelen, heersen. Hoe is het mogelijk? Daden zo ingrijpend, voelbaar tot in het heden, waar jij nu staat. Bepalen, bezitten, eigendom zijn, eigen zijn. Veerkracht, verzet, onafhankelijkheid. Over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht. In deze voorstelling schuiven muziek en spoken word het gordijn van tijd opzij en kijken verleden en heden elkaar in de ogen.

Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel werd afgeschaft. Ook de stad Utrecht was nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps op zondag 1 oktober een muzikale vertelling over het koloniale verleden van Utrecht. De fanfare zal u samen met spoken word-artiest Jasper Albinus meenemen door een reis waar verschillende tijdsperspectieven elkaar in de ogen kijken. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving en contrabassist en bandleider Vincent Henar, oprichter van FraFra Sound.

Jasper vertelt: “In deze voorstelling laat ik mij inspireren door de stadswandelingen van Sporen van Slavernij Utrecht die theaterregisseur Frank Irving begeleidt. Tijdens het maakproces werk je met incomplete levensverhalen en archiefstukken die een beperkt beeld geven van hoe verzet in die tijd moet zijn geweest. Kunst is een brug tussen de historische feiten en onze gevoelswereld”. Vincent vult aan: “In de voorstelling komt de kracht van muziek als drager van geschiedenis en cultuur sterk tot uiting. De van oorsprong Europese blaasmuziek heeft zich genesteld in de rest van de wereld, heeft zich vermengd met andere ritmes, heeft nieuwe gedaanten aangenomen en zich verder ontwikkeld tot nieuwe universele muzikale taal. Voor mij persoonlijk is het project niet een uitstapje, maar heeft het vooral een diepere betekenis. Het project overstijgt de stadsgrenzen van Utrecht, het kan overal in Nederland worden uitgevoerd. Het Zuilens Fanfare Corps ontpopt zich als voorloper op dit vlak, en bovendien gaan de makers op een respectvolle wijze om met dit beladen en controversieel thema”.

Als enige fanfare in de stad Utrecht heeft het Zuilens Fanfare Corps een unieke positie, waarbij het orkest maatschappelijk relevant en eigentijdse projecten uitvoert. Eerdere successen van het Zuilens Fanfare Corps waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019) en Zucht van Zuilen (2020). Op zondag 1 oktober 19.30 voeren we nogmaals onze bijzondere muzikale vertelling Waar Zijn op, ditmaal in Podium Hoge Woerd in Utrecht. Kaarten zijn te verkrijgen via www.podiumhogewoerd.nl/agenda/waar-zijn-16549

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws