René van der Weerd
René van der Weerd Provincie Utrecht

Samen data voor een gezondere leefomgeving verzamelen in regio Utrecht

Nieuws

REGIO > Inwoner René van der Weerd bedenkt graag innovatieve oplossingen om duurzaam bij te dragen aan een gezondere leefomgeving. Samen met honderden enthousiastelingen maakt hij hard- en software van meetkastjes om o.a. luchtvochtigheid, temperatuur en fijnstof zelf te meten. Via burgerwetenschap, ook wel citizen science genoemd, verzamelen inwoners, organisaties en overheden samen data die inzicht geeft in bijvoorbeeld klimaatontwikkeling.

De zomer 2023 is één van de tien warmste zomers ooit gemeten in Nederland  externe link. Hittestress door klimaatverandering is een steeds groter wordend probleem. Om meer inzicht te krijgen in waar hittestress optreedt en hoe we onze leefomgeving gezonder kunnen inrichten maakt de provincie Utrecht gebruik van citizen science.

Dankzij René staat er sinds kort een LoRa gateway  op het dak van het provinciehuis. Verscheidende initiatieven zetten dit netwerk in voor citizen science. Twee sensoren van het initiatief MeetJeStad  externe linkstaan bijvoorbeeld in de tuin en op het parkeerdek van de provincie Utrecht. De gegevens van deze meetsensoren kunnen worden uitgelezen met behulp van LoRa. “De verschillen in temperatuur tussen de groene tuin en het betegelde parkeerterrein geven inzicht in wat we kunnen veranderen om bijvoorbeeld hittestress tegen te gaan.”

Snel veranderende maatschappij

En dat we moeten veranderen is voor René onmiskenbaar. René gaf zeven jaar geleden zijn zekere en zelfstandige werk als trainer en coach op. “Ik loste problemen op van werkgevers met werknemers, die maar bleven komen. Er lag een groter probleem achter de problemen waar ik geen invloed op had, zoals de werving, selectie en begeleiding van nieuw personeel. Mijn werk voelde als water naar de zee dragen. Om op deze manier mijn geld te verdienen, voelde voor mij niet als het juiste doel. Ik ging mij steeds meer verdiepen in de deel-economie en deed daar wat experimenten mee. Met minder tevreden zijn, efficiënter met grondstoffen en zorgvuldiger met spullen omgaan, dat paste veel beter bij mij.”

Zonder verdienmodel, maar met een pleziermodel

René de Weerd

René’s passie om bij te willen dragen aan oplossingen voor dieperliggende problemen in de nu heel snel veranderende maatschappij, gaven hem de energie om zijn carrière een hele andere draai te geven. “Kijk om je heen, we gaan naar een op technologie gebaseerde samenleving. Daar moeten we ons allemaal goed op voorbereiden. Daarom wilde ik graag oplossingsgericht gaan werken aan technologische innovaties. Dat deed René via zijn eigen innovatielab HaHaHo  externe link (HAcking HAnds & HOsting). Deze broedplek geeft de mogelijkheid kennis over innovatie en nieuwe technologie op een laagdrempelige manier te delen en ook om er samen mee te leren werken en samen dingen uit te vinden. En dat allemaal zonder verdienmodel, maar met een pleziermodel, waardoor experimenten de ruimte krijgen. “Ik hoop vooral dat iedereen er iets aan heeft en leert door te doen!

Provincie sponsor van innovatie

De provincie Utrecht heeft de LoRa gateway van innovatielab HAHaHo op het provinciehuis geplaatst zodat citizen science initiatieven ervan kunnen profiteren. Behalve een technologische innovatie, levert dit gegevens op voor de wetenschap, maar bovenal inzichten die leiden tot nieuwe oplossingen voor een gezondere leefomgeving.

Meedoen?

Wil je hier meer over weten? Wil je bijdragen aan een gezonde leefomgeving door samen met anderen data te verzamelen en inzichten op te doen? Bekijk dan eens de website van MeetJeStad  externe link. Ook op het platform Samen Meten Utrecht  externe link kun je verschillende meetprojecten vinden.

Of vind je het leuk om samen met andere techneuten en hobbyisten meetkastjes te solderen en andere uitvindingen te maken? Op maandagen vinden er in de centrale bibliotheek in Utrecht makers labs (MakeyMonday)  externe link plaats om zelf aan de slag te gaan.

Meer informatie

Meer informatie over het innovatieprogramma Gezonde Leefomgeving is op te vragen via Marco de Swart, provincie Utrecht

Long Range verbinding

LoRa staat voor Long Range draadloze verbinding met de lokale meetsensoren (devices). De gateway zorgt voor de verbinding met het internet, zodat bepaalde meetwaarden via het internet op te vragen zijn. LoRa verstuurt kleine hoeveelheden data over een lange afstand en op een energiezuinig manier. Net even anders dan internet, dat vaak sneller is, maar ook kostbaarder. LoRa wordt niet alleen ingezet voor citizen science, je kan hiermee bijvoorbeeld ook een fiets terugvinden of aankomst en vertrektijden communiceren bij bushaltes.

LoRa en MeetJeStad

Het LoRa systeem op het hoge dak van het provinciehuis op de Archimedeslaan in Utrecht is mede mogelijk gemaakt door Milieu Centrum Utrecht  externe link. Samen met twee andere locaties in Utrecht, op de daken van de Rabobank en Rijkswaterstaat, heeft het een groot bereik. In Utrecht alleen al hangen zo’n 100 MeetJeStad-kastjes die luchtvochtigheid en temperatuur meten en de data delen via LoRa. Maar ook in Amersfoort, Zeist en heel veel meer plekken in de provincie maken inwoners sensoren, plaatsen ze de kastjes, analyseren ze data, delen kennis en werken op deze manier met kennisinstellingen en overheden samen aan een gezonde leefomgeving.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws