Afbeelding

Chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > In DierenPark Amersfoort is een chimpanseejong geboren. Het is de vierde chimpansee die in korte tijd na elkaar in een Nederlands dierenpark ter wereld kwam. Het gaat goed met de kleine mensaap. “Voor moeder Chura is het de derde keer dat zij een jong op de wereld zet. Zij pakt de rol als moeder ook deze keer goed op”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. Het chimpanseejong ligt nog veilig tegen de borst van moeder aan. “We hebben inmiddels ontdekt dat het een mannetje is. Hij heeft de naam Obi gekregen.” De bevalling kwam als een verrassing, want de mannelijke chimpansees in DierenPark Amersfoort krijgen anticonceptie. Dit sluit echter nooit volledig uit dat een mannetje niet meer vruchtbaar is.

De pasgeboren chimpansee lijkt nog niet helemaal op de oudere dieren. “De huidskleur van het jong is een stuk lichter, die wordt pas donkerder tijdens de puberteit”, legt Saskia uit. De komende periode zal de jonge chimpansee een wit pluimpje op de billen krijgen. “Dit geeft voor de andere apen aan dat de kleine chimp nog niet de regels van de groep hoeft te volgen.” Het pluimpje houdt het jong de eerste vier tot zes jaar. Zo lang drinkt de kleine chimpansee ook melk bij de moeder. Saskia: “Chimpanseejongen blijven de eerste jaren bij hun moeder om van alles te leren. Hierna is het tijd om hun eigen rol in de groep te bepalen.”

De chimpansee komt in de natuur voor in Midden- en West-Afrika. Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. “Door houtkap wordt hun leefgebied steeds kleiner en door stroperij zijn er steeds minder chimpansees”, vertelt Saskia. Daarom steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund het African Conservation Foundation. “Met deze hulp is een regenwoudcorridor opgezet tussen twee gebieden. Zo kunnen de chimpanseegroepen zich verplaatsen tussen meerdere gebieden. Ook wordt er voorlichting gegeven aan de lokale bevolking”, legt dierverzorger Saskia uit. In het dierenpark is de pasgeboren chimpansee te bewonderen in het chimpanseeverblijf. Vanaf volgend jaar opent DierenPark Amersfoort een nieuw onderkomen voor de chimpanseegroep, de voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels gestart.

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws