Afbeelding
Jaap van Brenk

Koning Winter bij Kaarslicht-in-Vreeswijk

Vrije tijd

Door Cisca de Ruiter, Museumwerf Vreeswijk


VREESWIJK > Op woensdag 13 december is er weer Kaarslicht-in-Vreeswijk. Het belooft een bijzondere editie te worden.

Kaarslicht-in-Vreeswijk, op de woensdagavond halverwege de maand december, is een evenement waar u bij móet zijn. Dit jaarlijks terugkerende lichtjesfeest start om 16.00 uur met een sfeervolle Kerstmarkt op de Handelskade. Tussen 18.00 en 22.00 uur zijn de straatlantaarns gedoofd en is het mooie oude Vreeswijk omgetoverd tot een sprookjesdorp. Meer dan 10.000 fonkelende kaarsjes verlichten gevels, etalages, huiskamers en straten. Honderden vlammetjes accentueren de contouren van de drie prachtige eeuwenoude sluizen met de Oude Sluis als schitterend middelpunt. Het Vreeswijkse water weerspiegelt de lichtjes en draagt verlichte fonteinen. Diverse activiteiten waaronder optredens van verschillende koren en muzikanten dragen bij aan de betoverende sfeer

Museumwerf en Museumhaven

Het terrein van de Museumwerf maakt deel uit van het feestelijk verlichte gebied waar waxinelichtjes en olielampjes looppaden, de drijvende toegangsbrug en diverse attributen markeren. Een prachtig gezicht vormen de historische schepen in de Museumhaven. Lichtsnoeren accentueren hun eeuwenoude contouren die zich weerspiegelen in het glanzende water van de nu 650 jaar oude Nieuwe Vaart.

Koud geworden van de vaartocht of wandeling door het door kaarslicht beschenen Vreeswijk? Zoek dan de warmte bij onze vuurkorven. Of kom naar ons gezellige Theehuys dat ook dit jaar weer een podium biedt aan koren en muzikanten.

Bijzondere afsluiting met Koning Winter

Maar er is meer! Dit jaar wordt Vreeswijk vereerd door hoog bezoek. Om ongeveer 20.45 uur maakt Koning Winter zijn opwachting in de Oude Sluis. Dat doet hij aan boord van het Romeinse schip Per Mare Ad Laurium en begeleid door het popkoor Whatever. Terwijl een zee van wenslichtjes te water wordt gelaten, kondigt de Koning de winter aan, het tijdperk waarin híj met de scepter zwaait. Kom luisteren naar de boodschap die hij ons brengt en maak het sluitstuk mee van dit hartverwarmende, winterse evenement.

Wenslantaarns

Kerstmis is een tijd van gezelligheid, van samenzijn met familie en vrienden. Meer dan ooit wensen we vrede voor iedereen. Om deze wens (of andere persoonlijke wensen) kracht bij te zetten, worden tijdens de bijzondere afsluiting in de Oude Sluis wenslantaarntjes te water gelaten.

De lantaarns zijn tussen 18.00 en 20.30 uur voor € 1,50 te koop bij de twee verkooppunten langs de zijden van de 1ste kolk van de Oude Sluis. Rond 21.00 uur kunnen de lantaarntjes door de kopers zelf worden aangestoken. Vanwege de veiligheid worden de drijvende lichtjes daarna door de organisatie op het water gezet.

Kaarsjesvaart

Ook dit keer kunt u weer vanaf het water genieten van dit fonkelende evenement. Dan kan aan boord van het feestelijk opgetuigde Romeinse Schip Per Mare Ad Laurium dat Museumwerf Vreeswijk speciaal voor Kaarslicht-in-Vreeswijk inzet.

Kaarsjesvaart is er eveneens op de andere dagen in die week. Ook dan is het in kerstsfeer gehulde Vreeswijk de moeite waard om vanaf het water te bewonderen.

Vaarschema: Maandag 11 december : 19.00 uur Dinsdag 12 december : 19.00 uur en 20.00 uur Woensdag 13 december (Kaarslicht-in-Vreeswijk): 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur

Donderdagavond 14 december : voor genodigden Vrijdag 15 december : 19.00 uur en 20.00 uur

Opstaphalte is de lage loswal aan de Dorpsstraat.

Kijk voor tickets en tarieven op www.museumwerf.nl Denk erom: Vol = Vol!

Heeft u niet gereserveerd en mocht er nog plaats zijn aan boord, dan kunt ter plaatse pinnen voor een kaartje.

Kortom: Kom naar Vreeswijk en geniet van dit fantastische hartverwarmende lichtjesfestijn!!!!

Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws