Afbeelding

Provincie denkt mee over nieuwe waterwinning op Eiland van Schalkwijk, steeds meer vraag naar drinkwater regio Utrecht

Nieuws

REGIO > De vraag naar drinkwater in de provincie Utrecht neemt toe. Tegelijkertijd is bekend dat de huidige bronnen niet toereikend zijn voor de toekomst. Daarom zijn drinkwaterbedrijven op zoek naar nieuwe locaties om drinkwater te winnen. Eén van de locaties die de provincie Utrecht heeft vastgesteld als zoekgebied voor toekomstige drinkwaterwinning is het Eiland van Schalkwijk. Vitens onderzoekt de komende jaren of daar drinkwater te winnen is. De provincie is gevraagd te adviseren over onderzoeken die nodig zijn voor deze nieuwe winning.

In de provincie Utrecht neemt de vraag naar drinkwater de komende jaren toe. Daarvoor zijn twee hoofdredenen aan te wijzen: de bevolking van de regio groeit en ook de bedrijvigheid neemt toe. Het laat zien dat Utrecht een aantrekkelijke regio is die aan het groeien is. Om deze groei mogelijk te maken en in goede banen te leiden zijn nieuwe waterbronnen nodig.

Het is daarom belangrijk dat de komende jaren nieuwe drinkwaterbronnen beschikbaar komen, daarnaast is het besparen van ons drinkwater een speerpunt van het provinciale bestuur. Meer drinkwater oppompen en meer drinkwater besparen gaan de komende jaren dan ook hand in hand samen. Doen we niets? Dan lopen we tegen een tekort aan. In het coalitieakkoord ‘Aan de slag voor Utrecht’ staat een verwacht drinkwatertekort van tien procent binnen tien tot vijftien jaar als we niet tijdig actie ondernemen.

Voorgeschiedenis van de locatie

Het voornemen om een nieuwe winning op het Eiland van Schalkwijk te realiseren is er al jaren. In 2019 is de Drinkwaterstrategie tussen Vitens en de provincie Utrecht vastgesteld en wordt een nieuwe winning bij Schalkwijk genoemd als goede optie. In 2021 is de Omgevingsvisie provincie Utrecht vastgesteld, hierin staat het Eiland van Schalkwijk gemarkeerd als zoekgebied voor toekomstige drinkwaterwinning. Ook in het provinciale Bodem- en waterprogramma 2022-2027 is een nieuwe winning op die plek opnieuw benoemd als ‘goede optie’.

Het streven is om een waterwinlocatie te realiseren waar jaarlijks zeven miljoen kuub grondwater te winnen is. Daarvoor is een vergunning van de provincie nodig. Vitens doorloopt een procedure om milieueffecten van een aantal alternatieven in kaart te brengen, een m.e.r. (milieueffectrapportage). Daarvoor is een plan van aanpak opgesteld in de vorm van een NRD, Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Dit beschrijft wat zal worden onderzocht, hoe dat wordt gedaan en hoe het wordt beoordeeld. Vitens vraagt de provincie hierover om advies. De komende jaren gaat Vitens onderzoeken of op het Eiland van Schalkwijk op een verantwoorde manier drinkwater te winnen is.

Voor het advies aan Vitens wil de provincie graag input vanuit de omgeving ophalen. Daarom ligt deze NRD in januari vier weken lang informeel ter inzage zodat iedereen kan reageren. Informeel wil zeggen dat het niet wettelijk verplicht is, maar door de provincie wordt gezien als een manier om tot een beter onderzoek en een transparant proces te komen. Een nieuwe waterwinlocatie en het instellen van grondwaterbeschermingszones kan aan belangen van onder andere natuur, landbouw, cultuurhistorie en waterveiligheid raken. Zowel provincie Utrecht als Vitens willen belanghebbenden daarom zo vroeg mogelijk betrekken.

Vitens organiseert begin januari een inloopbijeenkomst om bewoners bij te praten en in gesprek te gaan over de onderzoeken. Bewoners op het Eiland van Schalkwijk krijgen een uitnodiging. Namens de provincie Utrecht zal een afvaardiging aanwezig zijn.

Vervolgprocedure

In het voorjaar van 2024 zal het advies over de NRD aan Vitens worden gegeven. In 2024 en 2025 gaat Vitens aan de slag met onderzoeken die nodig zijn. Naar verwachting wordt de daadwerkelijke vergunningaanvraag voor een nieuwe waterwinning op het Eiland van Schalkwijk in 2026 gedaan.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws