Afbeelding
Owner

Wilde Stadscafe Utrecht Ontembare beesten: past de wolf in Nederland?

Lezersnieuws

UTRECHT > En de vraag is: moeten wilde dieren wel of geen ruimte krijgen in Nederland? Op dinsdag 19 december gaat het Wilde Stadscafé in gesprek met Martin Drenthen, natuurfilosoof en hoofdonderzoeker binnen het project WildlifeNL. Martin verkent samen met ons de soms schurende relatie tussen de mens en wilde dieren.

Dassen die met hun gegraaf de dienstregeling van de NS ontregelen. Ganzen die zich tegoed doen aan het gras waar een boer andere plannen mee had. En, natuurlijk, de wolf, die sinds zijn komst in Nederland de gemoederen flink bezighoudt. Dieren lopen lang niet altijd in de pas met wat (sommige) mensen met een landschap voor ogen hebben. Waarom zouden ze ook?

“De wolf heeft een zeldzaam talent om dingen op scherp te zetten. Het is een flexibel dier dat niet netjes in zijn gebied blijft, maar ook door cultuurlandschappen gaat. De wolf dwingt ons, meer dan andere dieren, om ons aan te passen”, zegt milieufilosoof Drenten. “Uit veel onderzoeken blijkt dat de wolf symbool is geworden voor veranderingen in de wereld waar niet om is gevraagd”.

Waartoe ben jij bereid wanneer het wilde dichtbij komt? Op dinsdag 19 december is Martin Drenthen onze gast bij het Wilde Stadscafé en neemt je mee in zijn blik op het samenleven van mens en dier in Nederland. Nieuwsgierig naar het verhaal van Martin? Meld je gratis aan via de website van Bibliotheek Neude.

Over de spreker
Martin Drenthen is expert op het gebied van milieufilosofie. Op dit moment houdt hij zich bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van wilde zoogdieren, met name de wolf, en de vraag hoe wij kunnen samenleven met deze dieren in ons cultuurlandschap. Ook schreef Martin diverse boeken over de relatie tussen mens, dier en natuur, zoals Hek (2020) en Natuur in mensenland. Essays over ons nieuwe cultuurlandschap (2018).

Daarnaast is hij een van de hoofdonderzoekers van het project WildlifeNL (2023-2030), waarin wetenschappers en maatschappelijke stakeholders vanuit verschillende disciplines zoeken naar nieuwe vormen van wildbeheer, waarin de nieuwste inzichten uit de sociale wetenschap, filosofie, ecologie en techniek worden gecombineerd.

Het Wilde Stadscafé is een interactieve bijeenkomst waarin wordt gepraat over actuele, groene en Utrechtse onderwerpen en wordt georganiseerd door groene organisaties Utrecht NatuurlijkMilieucentrum Utrecht en GroenmoetjeDoen! en mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Utrecht

Het Wilde Stadscafé over ontembare beesten vindt plaats op dinsdagavond 19 december van 20.00 tot 21.30 uur in Bibliotheek Neude.

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws