Afbeelding

Tot 7 jaar cel voor explosies in Tienhoven en Hoef en Haag

Nieuws

REGIO > De rechtbank Midden-Nederland heeft een 34-jarige vrouw uit Rotterdam en een 22-jarige man uit Amsterdam veroordeeld voor hun betrokkenheid bij explosies in Tienhoven en Hoef en Haag in 2022. De explosies werden gepleegd vanwege een drugsconflict. De vrouw was betrokken bij beide explosies en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De man was één van de uitvoerders van de explosie in Hoef en Haag. De rechtbank legt hem een celstraf op van ruim 3 jaar.

Explosies

 In juni 2022 komt bij de politie een melding binnen dat drie personen een partij cocaïne zouden hebben ‘geript’. Bij de woningen van deze drie personen vinden vervolgens explosies plaats, waarvan één op 3 juli in Tienhoven. De man in dit gezin wordt door de politie verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten, maar op het moment van de ontploffing was er niemand thuis. Ruim drie weken later, op 29 juli, vindt een vierde explosie plaats. Nu bij een woning in Hoef en Haag, waar op dat moment een (zwangere) vrouw alleen thuis is, samen met haar kindje van 1 jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat die explosie plaatsvond bij een gezin waarvan is vastgesteld dat er geen link was met het criminele circuit.

Medeplegen 

De vrouw uit Rotterdam was betrokken bij de explosies in Tienhoven en Hoef en Haag. Op beide data haalde zij de uitvoerders op uit Amsterdam en bracht ze naar Tienhoven en Hoef en Haag. De auto waarin ze reed is geregistreerd op wegen in de buurt van de Utrechtse plaatsen. Ook is haar telefoon op de bewuste tijdstippen in die omgeving aangestraald. Tijdens het uitvoeren van de explosies bleef ze in de buurt in haar auto wachten, óók toen de uitvoerders hun voorverkenning deden. Bij één van de explosies had zij ook telefonisch contact met één van hen. Mede daaruit maakt de rechtbank op dat sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking. Dit wordt bevestigd door afgeluisterde (telefoon)gesprekken en chatgesprekken die de vrouw had met medeverdachten. De man uit Amsterdam was als uitvoerder alleen betrokken bij de explosie in Tienhoven. Op camerabeelden is te zien hoe hij zijn telefoon uitzet, een pakketje in ontvangst neemt van een man (vermoedelijk het explosief) en vervolgens samen met een ander instapt bij de vrouw uit Rotterdam. Gelet op de gedragingen van alle betrokkenen én het feit dat de man instapt bij medeverdachten die drie weken daarvoor betrokken waren bij een explosie in Tienhoven, kan het volgens de rechtbank niet anders dan dat de man als uitvoerder betrokken was bij de explosie op 29 juli in Hoef en Haag.

Straffen

De rechtbank veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Doordat ze de mannen niet alleen van A naar B vervoerde, maar ook op de locaties heeft staan wachten én contact met een uitvoerder had, is haar rol veel groter dan enkel medeplichtig zijn aan de explosies en is daarmee sprake van medeplegen. De rechtbank veroordeelt haar voor werkzaam zijn in de zorg, zonder in het bezit te zijn van de benodigde diploma’s. De 22-jarige Amsterdammer wordt veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden. Daarnaast moeten de verdachten de slachtoffers van de explosie in Hoef en Haag een schadevergoeding betalen van in totaal € 22.500,-

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws