Zondag 17 november 2019

NIEUWS Buren van Rijnenburg wil participeren bij discussie om windmolens

Door Dries van Dijk

DE MEERN > De Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) wil graag deelnemen aan participatiebijeenkomsten als betrokkenen bij de ontwikkeling van Rijnenburg en Reijerscop als duurzaam energielandschap. De eerste werkbijeenkomst komt eraan, maar de BVRR is hiervoor als organisatie niet uitgenodigd. De Buren weet dat zij belangrijke informatie bij elkaar heeft gezocht om bij te dragen aan de 4 scenario’s voor de polders. Bovendien hebben ruim 1250 bewoners van De Meern, Rijnenburg en Nieuwegein een petitie van de Buren ondertekend, waarin het belang van goede participatie wordt onderstreept. Daarnaast wordt een voorkeur uitgesproken voor zonne-energie boven grootschalige windenergie.

Henk Diemer, Pieter van Veenen, Cees Modder uit De Meern en Jos Eras uit Nieuwegein van de BVRR hekelen ‘het falende participatieproces’. Een klein clubje omwonenden is als Uitwerkingsgroep betrokken, maar de BVRR is buitengesloten. Intussen zijn de eerste scenario’s al besproken. Recent zijn 6 van de 13 onafhankelijke bewoners gefrustreerd uit die uitwerkingsgroep gestapt. ‘De stem van initiatiefnemers voor windenergie en maximale energieopwekking is te dominant geworden.’ Herkenning bij de Buren: ‘We worden als belanghebbenden niet betrokken bij de ontwikkeling van deze scenario’s, waarin de bijdrage van zonne- en windenergie in verschillende grootte wordt afgewogen, naast het voorkomen van hinder, wettelijke normen en economische scenario’s. Niet alleen marktpartijen of wind-lobbyisten aan tafel, maar óók de bewoners. Het nieuwe klimaatakkoord komt eraan, met hopelijk flexibeler doelstellingen, met een grotere rol voor windenergie-op-zee en goedkopere zonne-energie´.

Diemer: ‘Economische belangen en de dure energietransitie moet je afwegen tegen inwonersbelangen. Zoals de dreigende energieprijsverhoging, of een veilige, groene en rustige leefomgeving bij de nieuwe energie-infrastructuur. Grote windmolens met tiphoogte tot ver over de 200 meter hoogte veroorzaken vérdragend lawaai, slagschaduw en landschapsvervuiling. Terwijl De Meern en verre omgeving geluidsoverlast heeft boven de wettelijke maximale 55 Dba van verkeer. In plaats van gemeten wordt de geluidsoverlast berekend: Ook dan teveel herrie!’ Eras: ‘Ook niet-hoorbare geluiden van de molens kunnen hartklachten veroorzaken, volgens recent onderzoek. Van Veenen: ‘Door de falende participatie en de lange onzekerheid verdwijnt het laatste beetje draagvlak onder de omwonenden’ Modder vreest, dat veel omwonenden de waardedaling van hun woningen door de grote windmolens niet in de gaten hebben. Kleinschalige energieopwekking veroorzaakt minder overlast en past beter bij de woningbouwplannen. De Buren hoopt, dat veel mensen naar de bijeenkomst op 17 mei in De Schalm in de Meern komen. ‘Nu kun je nog invloed uitoefenen op wat er komt!’ Een verzoek voor een tafel op de werkbijeenkomst voor de BVRR heeft de gemeente (nog) niet gehonoreerd. Zie www.BVRR.nu. De gemeente reageerde niet op vragen om wederhoor over Rijnenburg.

2 REACTIES

j. floor5 mei 2018 om 14:0

heb zo het idee dat de gemeente utrecht.de boel aan het verzieken is voor Nieuwegein!
GEEN WINDMOLENS IN NIEUWEGEIN! .
Het is echt de ver van mijn bed show voor de gemeente utrecht! Kinderachtig en kleinzielig.

Marian Bagchus-Wegman30 juli 2018 om 10:29

Het liefst geen windmolens, heb deze gehoord in Friesland en je wordt gek van het gezoem en wennen doet het niet, dus als het effe kan niet hier in de buurt . vind het trouwens geen gezicht en wat worden we er wijzer van ???

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden