Zaterdag 21 september 2019

NIEUWS 50 jaar Muziekschool Dat we dit de gemeenschap mochten bieden!

Door Dries van Dijk

MAARSSEN > De cirkel is rond. Het muziekonderwijs in de regio weerspiegelt de maatschappelijke ontwikkeling vanaf de vijftiger jaren. De snel groeiende overheidszorg met veel subsidieregelingen als reactie op het heersende elitaire culturele klimaat is 50 jaar later weerom gekeerd naar een commerciële onderwijskoepel met zzp-kunstdocenten zonder overheidsinbreng. Maar inmiddels met stevige wortels in het culturele verenigingsleven in Leidsche Rijn, Stichtse Vecht en Vleuten-De Meern. Kunstencentrum Nieuwe Vaart bestaat 50 jaar!

‘Gedegen, bloeiend en anders dan toen!’, zo omschrijft directeur Reinold van Zijl de gouden ‘Streekmuziekschool’: Kunstencentrum Nieuwe Vaart. ‘Anders: begonnen als muziekonderwijsinstelling met leraren in dienst. Op initiatief van de Maarssense gemeentesecretaris Abraham Feijten en zijn Vleutense collega Jaap Sprong in 1966. Bij Feijten thuis werd les gegeven. Het muziekonderwijs kreeg niveau, samenspel werd ontwikkeld en de arbeidsomstandigheden van muziekdocenten werden verbeterd. De gemeenten Maarssen en Vleuten-De Meern troffen een gemeenschappelijke regeling (subsidies), waarop plaatselijk een eigen opzet met huisvesting en specialismen werd gebouwd. Gestart op 11 juni 1968. De Streekmuziekschool Abraham Feijten - hij stierf vóór de start - kwam tot bloei! Ook met dans, toneel en musical. Ik schat dat we in 50 jaar zo’n 50.000 leerlingen in opleiding hadden!’ Maar Reinold heeft ook een meewarig gevoel: ‘Na 50 jaar is de goede arbeidsregeling voor docenten weer terug op nul! De subsidies werden afgebouwd vanaf de jaren ‘90; de school als werkgeversorganisatie werd facilitair bedrijf met een docentencollectief van zzp’ers. Kunstencentrum Nieuwe Vaart zorgt voor huisvesting, administratie en advies. Inschrijven doe je weer bij de docent zelf. Van een ondersteunende naar commerciële instelling. Moeilijke overgang. Maar de kwaliteit en omvang van het onderwijs is geweldig. Opleidingen bij de Hafabra-orkesten in de hele regio. Mooie mix van klassiek, jazz en pop. Goede afspraken en mooie specialismen in het team, zoals popmuziek en Suzuki: kinderen bespelen vanaf 3, 4 jaar les blokfluit, viool en dwarsfluit. Zo krijg je een veelzijdige mix aan leerlingen van alle leeftijden. Het is ook een zegen, dat het zo gelopen is! Eigen koers gevolgd. Bij concerten hoor ik dikwijls: ‘Zo, dat doen ze knap, voor zo’n kleine organisatie!’ Dat we dit na 50 jaar de gemeenschap mogen aanbieden!’

Reinold wil dat ook concreet doen. ‘In juni 2019 gaan we een carillon in het Châtelet van Kasteel De Haar inluiden. Met de 12 muziekschoolklokken, die verdwenen van de Nieuwe Vaart, en 14 nieuwe klokken. Op zoek naar steun: 60.000 euro.’ Maar eerst de gouden viering, zaterdag om 14.00 uur in de Dorpskerk Maarssen, met een veelzijdig concert.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden