Maandag 21 januari 2019

NIEUWS VVD Utrecht wil geen pinautomaten in wooncomplexen

UTRECHT > De gemeenteraadsfractie van de VVD wil van het Utrechtse stadsbestuur weten of het zich hard wil maken bij banken om zoveel mogelijk pinautomaten uit Utrechtse wooncomplexen te verwijderen. Op die manier hoopt de fractie het gevaar op gevaarlijke plofkraken, en daarmee gevaarlijke situaties voor bewoners en ondernemers, te voorkomen. Dat zegt de fractie in het AD/UN.

Raadslid Queeny Rajkowski gaat daarover schriftelijke vragen stellen aan het stadsbestuur. ,,Blijkbaar is een pinautomaat tegenwoordig een veiligheidsrisico. Criminelen die plofkraken plegen gebruiken zware explosieven. Dat is buiten alle proportie.” Het VVD-raadslid refereert daarmee aan de plofkraak van afgelopen weekend, waarbij een pinautomaat van de Rabobank aan het Smaragdplein werd opgeblazen. Bij die explosie raakten tientallen woningen beschadigd. Ondernemers en bewoners spraken van een aanslag en de knal was tot in Zeist, Maarssenbroek en Nieuwegein te horen.

Een directeur van de Rabobank in Utrecht zei in het AD dat zijn bank bezig is met een plan om zoveel mogelijk pinautomaten die zijn gesitueerd in buitenmuren van wooncomplexen te verwijderen. Rajkowski zou graag zien dat het Utrechtse stadsbestuur daar een handje mee helpt. Zij wil van het college weten of het met banken in Utrecht in gesprek kan gaan over dit soort pinautomaten. ,,Kunnen nieuwe of bestaande pinautomaten niet onder of naast woningen worden geplaatst om de gevaarlijke situatie die een kraak met zich mee brengt te verkleinen voor bewoners en ondernemers”, wil ze graag weten.

Ook zou het raadslid van het stadsbestuur een overzicht willen van de schade die de afgelopen drie jaar door plof- en ramkraken is aangebracht in de openbare ruimte. Daarnaast wil Rajkowski graag een beeld van het aantal daders dat is opgepakt voor soortgelijke delicten en of zij ook zijn vervolgd.

Bron AD/UN

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden