Maandag 16 september 2019

NIEUWS Wethouder Maarten van Ooijen reikt prijzen uit voor foto’s Vrij rollen in Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN > Op 3 oktober heeft wethouder Maarten van Ooijen de prijzen van de fotowedstrijd Vrij Rollen in Leidsche Rijn uitgereikt in de CultuurCampus Vleuterweide. Aansluitend heeft hij de fotoexpositie geopend. De aanwezigen waren onder de indruk van de manieren waarop (on)toegankelijkheid met de expositie in beeld is gebracht.

Toegankelijkheid is gewoon ook leuk!

Op een van de winnende foto zien we ‘Het Lint’ in het Maximapark waarop vier broers naar hartelust racen. Vier jongens die plezier beleven aan een zeer toegankelijk stuk Leidsche Rijn. Een mooie actiefoto van Wikke Kuller. De indruk van Maarten van Ooijen: Een plaat die plezier uitstraalt, warmte en verbinding. Drie broers die hun vierde broer met beperking omarmen.

Ontoegankelijkheid als uitdaging

De titel van de andere winnende foto is ‘De Uitdaging’. Een brede vlakke, zeer toegankelijke weg wordt onderbroken door een bijna onneembare helling, die als een muur oprijst. Er is kracht en wilskracht voor nodig om deze hindernis te nemen. Hier ontmoeten toegankelijkheid en ontoegankelijkheid elkaar. De man op de foto die dse ’uitdaging’ aanging is Ben Mandemaker uit De Meern.

De derde foto is door de jury gekozen op fotografisch-artistieke gronden. Richard Draaijer, de maker van deze foto is beloond met de speciale UCK/Cultuur19 Prijs. Hij laat met zijn foto zien dat een toegankelijke tafel in een park (er past een rolstoel aan de tafel) ontoegankelijk is, omdat er geen verhard pad naar de tafel leidt. Door het gekozen perspectief en de (on)scherpte in de foto ontstaat een beeld dat de ontoegankelijkheid nadrukkelijk duidelijk maakt.

Een rollende foto-expositie

De komende maanden rolt de expositie langs verschillende lokaties in Leidsche Rijn. Begin oktober 2019 zal de expositie te zien zijn in het Stadskantoor Utrecht. De fotoexpositie is de komende weken toegankelijk van maandag – vrijdag van 14.00 – 20.00 uur en zaterdag van 9.00 – 12.30 uur in de CultuurCampus Vleuterweide, Burchtpoort 5. Vervolgens rolt de expositie door naar andere toegankelijke locaties in Utrecht. De route en de openingstijden kunnen via het Facebook account ’Vrij Rollen’ worden gevolgd.

Foto’s: Wikke Kuller, Familie Mandemaker en Foto: Richard Draaijer

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden